Suriye'de saldırılar nedeniyle mülteci kamplarındaki evlerini terk ederek Gazze'ye dönen Filistinliler, zor şartlar altında hayatta kalmaya çalışıyor.
Çoğunluğu, Esad güçlerinin bombardımanına maruz kalan Şam dışındaki Yermük Kampı'ndan kaçarak Gazze'ye ulaşan Filistinliler, Hamas hükümetinin yaptığı yardımların yetersiz olduğunu belirterek, uluslararası topluma yardım çağrısında bulunuyor.
Suriye'den zor şartlar altında ve yanlarında hiçbir şey getiremeden ayrıldıklarını söyleyen mülteciler, günlük temel ihtiyaçlarını karşılamakta bile zorlandıklarını ifade ediyor.
Filistinli mültecilerden Cemal Subeyh, "Suriye'de durumlar çok kötü. Halkımızın artık buna dayanacak gücü kalmadı. Suriye'de her ailede şehit ya da yaralılar var. İnsanlar evsiz kaldı" şeklinde konuştu.
Hasan Rıdvan ise, "Gazze'ye geldik. Tek ümidimiz Gazze hükümetinin bize yardım etmesi. Çünkü biz Filistinliyiz. 1948 yılında buradan gönderildik. Şimdi de Suriye'den çıkmak zorunda kaldık. Sanki geçmişi yeniden yaşıyoruz" diye konuştu.
Rıdvan ayrıca, "Buradan yıllar önce ayrılmak zorunda kalsak da bizler Filistinliyiz. Hükümetin bize yardım etmesi lazım. Şimdiye kadar bize yardım eden olmadı. Evet Gazze hükümeti bir miktar yardımda bulundu ancak bunlar çok yetersiz, bunlarla günlük ihtiyaçlarımızı bile gideremiyoruz" ifadelerini kullandı.
Suriye'de yaklaşık 150 bini mülteci kamplarında olmak üzere 350 bin Filistinli yaşıyor. Ancak Esad rejiminin kamplardaki evlere yönelik hava saldırıları nedeniyle on binlerce Filistinli, kısmen daha güvenli bölgelere göç etmiş durumda.
Çoğunluğu Lübnan ve Ürdün'e kaçan Filistinli mültecilerin önemli bir kısmı da Filistin'e dönmeye çalışıyor. Ancak gerek Gazze'deki Hamas hükümeti, gerekse Batı Şeria, toplu halde bir göçe karşı çıkıyor.
Hamas Başbakanı İsmail Haniye geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, Filistinli mültecileri ideolojik sebeplerden dolayı kabul edemeyeceklerini belirterek, İsrail'in bu durumu, Filistinli mültecilerin İsrail içindeki köylere "geri dönüş hakkı"na karşı kullanabileceğini ifade etmişti.
(ÖK-ÖK-D)

08.01.2013 12:49:30 TSI

Editör: Wan Haber