Suriye'nin çeşitli bölgelerinde kurulan 53 sivil toplum kuruluşu temsilcisi İnsani Yardım Vakfı (İHH) öncülüğünde İstanbul'da bir araya geldi. Suriyeli temsilciler, Suriye halkının yardıma muhtaç olduğunu ve yardım beklediğini açıkladı.
Suriye'nin Hama, Humus, İdlip, Şam kentleri ile sahil ve doğu bölgesinin tamamından yaklaşık 100 temsilci İstanbul'da istişare toplantıları düzenleyerek, bölgenin son durumu hakkında görüş alışverişinde bulundu. İHH İnsani Yardım Vakfı öncülüğünde bir araya gelen Suriyeli temsilciler, Fatih'teki Berr Otel'de basın toplantısı düzenledi.
İHH Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Yıldırım, Suriye'de katledilen insanlara dünyanın sessiz kaldığını belirterek, "Katledilen insanlar var. Bu insanlarla ilgili dünya sessiz kaldı. Ne bir insani yardım koridoru açıldı ne de bu konu uluslararası arenada hakkıyla konuşulabildi. Orada karda kışta ayakkabı bulamayan çocuğa bir ayakkabı gönderemediler" dedi.
Şu anda Türkiye dahil birkaç ülkenin Suriye'ye yardım ettiğini anlatan Yıldırım, "Bizler şu bahaneyi ortadan kaldırmak istedik; Suriye'de bir güç birliği yok, herkes ayrı çalışıyor. Suriye'de kim kiminle çalışıyor, kim kiminle dost belli değil. Bu yardımlar içeriye gönderildikten sonra bu yardımların çalınmayacağını garanti edebilir misiniz? Bunun için bizler de uzun zamandır Suriye içindeki sivil toplum kuruluşlarını araştırdık. Ürkütücü bir manzara ile karşılaştık. Suriye'de sivil toplum kuruluşlarına izin verilmemiş. Birkaç yerde var. Şimdi Suriye'nin her bölgesine sivil toplum kuruluşları kuruldu. Aramızda Suriye'de kurulmuş olan 53 sivil toplum kuruluşu var. Çok kısa bir sürede büyük bir başarıdır. Hama, Humus, İdlip gibi bölgelere yardım göndermek istediğimizde yönetim kurulu olan yardım kuruluşları ile irtibata geçeceksiniz" diye konuştu.
Dünyadaki bütün sivil toplum kuruluşlarına çağrıda bulunan Yıldırım, "İnsansanız şu yardım organizasyonlarını değerlendirerek yardım ulaştırabilirsiniz. Yüreğinizde hiçbir merhametiniz yoksa bahane bulabilirsiniz. Suriye'de 64 bin 384 olarak ölü sayısı açıklandı. Bunların içinde 4 bin 500'ü çocuk deniliyor. Bir bölgede insanlar öldüğü zaman cesetlerini dahi almaya gidemiyorlar. Bazen yakınlarının öldüklerini de bildirmiyorlar. Aile bunu diğer fertleri koruma adına saklıyor. Bu yüzden rakamlar gerçekçi değil'' şeklinde konuştu.
Humus bölgesinden gelen Humus Yardım Organizasyonu temsilcisi Üstas Muhammed, "Kim kula şükretmezse Allah'a da şükretmez. Burada Türk halkı bizi hiçbir zaman yalnız bırakmadı. Aynı şekilde İHH Başkanı Bülent beye teşekkür ediyorum. Bizim halkımızın çocuklarından 2 bin kişiyi serbest bıraktırdı. Allah razı olsun" dedi.
Bir depremin en fazla 60 saniye sürdüğünü belirten Türkmen Bölgesi temsilcisi Samir Hafız ise, "Bizim depremimiz 22 aydır devam ediyor. Buradan herkese çağrıda bulunuyorum. Suriye halkı zor durumdadır. Biz Türkmeniz ancak bizim kimseden ayrımız gayrımız yok. Biz orada Türkmenler, Araplar, Kürtler aleviler hepimiz biriz. Dünya kamu oyu sessiz kalmamalıdır" dedi.
Suriye Doktorlar Birliği temsilcisi Dr. Abdurrahman ise Suriye'den en çok narkoza ihtiyaç duyduklarını söyledi. Narkozun uluslar arası ortamda çok fazla ortalıkta olmadığını bunun için teminini yapmanın zor olduğunu belirten Dr. Abdurrahman, "Bunun yanı sıra antibiyotik, insülin, çocuk ilaçlar en çok ihtiyaç duyulanlar arasında yer alıyor" dedi.
(MA-ÇK-Y)

31.01.2013 13:32:57 TSI

Editör: Wan Haber