Rusya, Suriye’de ülke genelinde ateşkes sağlandığını açıkladı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir  Putin, ‘Suriye hükümetiyle silahlı grupların ateşkes ve barış görüşmelerine başlamak üzerinde uzlaştığını’ duyurdu. Putin, anlaşmanın 29 Aralık’ı 30 Aralık’a bağlayan gece yarısında (bu gece) devreye gireceğini ve Rusya ile Türkiye’nin garantör rolünde olduğunu söyledi.

İMZALANAN BELGELER NEYİ ÖNGÖRÜYOR?

Sputnik International’ın haberine göre, Putin taraflar arasında üç ayrı belge imzalandığını duyurdu. Putin’in açıklamasına göre belgeler şöyle:

İlki Suriye hükümetiyle silahlı muhalifler arasında Suriye Arap Cumhuriyeti’nde topyekûn ateşkes öngörüyor; İkinci belge, ateşkesin denetlenmesi için bir dizi önlem içeriyor;
Üçüncü belgede de, barış müzakerelerinin başlamasına hazır olunduğuna dair beyanda bulunuluyor.

‘ÇOK KIRILGAN’

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile görüştükten sonra konuşan Putin, “Birkaç saat önce, sadece uzun zamandır beklediğimiz değil, aynı zamanda bir an evvel olması için çok çalıştığımız bir durumun gerçekleştiği haberini aldım. Üç belge imzalandı” dedi. Rus lider, “Ateşkes çok kırılgan ve çok fazla dikkat gerektirecek” ifadesini kullandı.

RUSYA GÜÇLERİNİ AZALTACAK

Putin, ateşkesin devreye girmesi ve barış sağlanması sürecinde Rusya’nın Suriye’deki askeri gücünü azaltacağını da açıkladı.

ATEŞKESE KİMLER KATILIYOR?

Putin’in sözleriyle eşzamanlı olarak Türkiye Dışişleri ve Suriye ordusundan açıklamalar geldi. Türkiye, ateşkes anlaşmasının BM’nin ‘terörist’ saydığı örgütleri kapsamadığını duyurdu. Açıklamada, “Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından terör örgütü olarak kabul edilen gruplar bu mutabakatın dışındadır. Bu düzenlemeye Türkiye ve Rusya Federasyonu garantör sıfatıyla destek vermektedir” denildi.

Suriye ordusu da, IŞİD, El Nusra ve bu örgütlerle bağlantılı grupların ateşkese dahil edilmediğini açıkladı. (Gazeteduvar)

Editör: Wan Haber