Şanlıurfa'nın Ceylanpnar ilçesinde çocuklar, komşu ülkedeki iç savaş dolayısıyla özgürce dışarıda gezemediklerini belirterek barışın bir an önce gelmesini istedi.
Suriye'de aylardır süren iç savaş Türkiye sınırındaki ilçeleri vurdu. Kasım ayından bu yana süren çatışmada çok sayıda ev ve kamu binası kurşunların hedefi olurken, şehrin bazı yerlerine düşen roketler vatandaşları korkuttu.
Suriye'nin Haseki kentinin Resulayn ilçesinde, PKK terör örgütünün Suriye'deki uzantısı PYD ile Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) arasındaki şiddetli çatışmalar son dört gündür sessizliğini korurken, ilçe halkı her anını korku içinde yaşadığını belirtiyor. Düşen roketler nedeniyle evlerinde rahat uyuyamadıklarını belirten Ceylanpınarlılar, sınırdaki savaşa bir çözüm bulunmasını istedi. Komşu ülkedeki savaş Ceylanpınar'da en çok çocukların hayatını etkiledi. Çatışmalardan dolayı 4-5 gün öncesine kadar sokağa çıkamadıklarını belirten çocuklar, parklar ve sokaklarda özgürce oynayamadıklarını kaydetti. Resulayn'de yaşanan çatışmada Türkiye sınırına düşen onlarca boş mermi çocukların oyuncağı oldu. Geçen günlerde sınır hattına yakın bölgede bulunan Mehmet Akif Ersoy Mahallesi'ndeki ikinci kattaki evlerinde yemek yiyen Mızgin Yılmaz'ın (10) bacağına bir mermi isabet ederek hastaneye kaldırılmıştı.

ARTIK SAVAŞ İSTEMİYORUZ
Mehmet Akif Ersoy Mahallesindeki Azadi Parkına gelerek gönüllerince eğlenen çocuklar, daha sonra evlerine gidiyor. Çatışmaların yoğun yaşandığı dönemlerde evden dışarı çıkamadıklarını belirten 10 yaşındaki Berat Akın, "Okullarımızdan geri kaldık. Bazı arkadaşlar karnelerini bile alamadı. Savaşın bitmesini istiyoruz. Kurşunlar sebebiyle dışarıya çıkamıyoruz. Suriye'deki çatışmaları görebiliyoruz. Dışarıda gezemiyoruz. Şu an ses durduğu için biraz gezip sonra eve gideceğiz. Eskisi gibi özgürce oyunlar oynamak istiyoruz" diye konuştu.
Suriye'deki çatışmada Türkiye sınırına düşen kurşunlar çocukların yeni oyuncağı oldu. Kurşunlarla oyun oynayan Ahmet Badi, "Evde sofrada otururken kurşun bize gelebilir. Bu seslerin kesilmesini istiyoruz. Geceleri uyuyamıyorum. Suriye'de barışın gelmesini ve parkta eskisi gibi oyun oynamak istiyorum" dedi.
(YS-HO-Y)

03.02.2013 11:32:09 TSI

Editör: Wan Haber