Mardin Sivil Toplum Örgütleri (STK) Platformu bünyesinde oluşturulan Suriye Mardin Yardımlaşma Platformu toplantısında Suriye'ye yapılacak yardımlar ele alındı.
Suriye Mardin Yardımlaşma Platformu'nun İlim Yayma Cemiyeti'nde düzenlenen durum değerlendirme toplantısı, Mardin STK Platformu Dönem Sözcüsü ve Memur-Sen Mardin Şube Başkanı Mustafa Aydın ile Suriye Mardin Yardımlaşma Platformu Başkanı Mehmet Timurağaoğlu'nun başkanlığında gerçekleşti. Toplantıya, kentte faaliyet gösteren 41 sivil toplum örgütü temsilcileri ile Marmara Sanayici ve İşadamları Derneği (MARSİAD) Başkanı Nasır Duyan katıldı. Platformun temel amacının öncelikle Suriye'deki gelişmelerden kaçarak Mardin ve ilçelerine yerleşen Suriye halkına yardım elini uzatmak olduğunu belirten Mardin STK Platformu Dönem Sözcüsü Mustafa Aydın, Mardin'e sığınanlar başta olmak üzere kendi topraklarında esaret yaşayan Suriyelilere Mardin halkından toplanacak yardımlarla yardım elinin uzatılacağını söyledi.
İl genelinde sayıları on bini aşan Suriyeli mültecilerin ya akrabalarının yanına sığınarak ya da bulabildikleri her çadırda barınmaya çalıştıklarına dikkat çeken Suriye Mardin Yardımlaşma Platformu Başkanı Mehmet Timurağaoğlu ise, "Yanı başımızda yaşanan çatışma ortamından kaçarak ülkemize sığınanlar için kendine ben insanım diyen herkese küçük ya da büyük görevler düşüyor. Bu yardım elini sadece ülkemizin devlet büyüklerinden beklemek doğru değildir. Mardinliler olarak kurduğumuz platformla başta ilimize sığınan kardeşlerimizin barınma, gıda ve giyecek ihtiyaçları olmak üzere her türlü insani yardımlarını karşılamaya çalışacağız. Bununla birlikte Suriye'de bir parça ekmeğe muhtaç olan kardeşlerimizin de en zaruri ihtiyacı olan gıda, yakacak ve giyecek malzemeleri yardımının temini noktasında da bireyden başlayıp kuruluş, dernek ve işadamlarımıza varana kadar herkesten destek isteyeceğiz. Yakacak ve giyecek yardımlarının ihtiyacı yanında ekmek yapımında kullanılacak un toplama çalışması için kampanya başlatacağız. Bu kampanya kapsamında 50 lira bağışta bulunan her bir vatandaşımız, Suriye'de açlık sınırında olan her aileye bir çuval un yardımında bulunmuş olacaktır. Bu konuda il içinde ya da il dışında yaşayan her bir Mardinli'yi özellikle kampanyaya destek olarak yardımda bulunmaya davet ediyoruz. Toplanan un çuvallarına paralel olarak bir de bu unları ekmek haline getirilebilmesi için seyyar ekmek fırınları için de çalışmalarımız sürüyor" diye konuştu.

"GÖRDÜKLERİMİZ KARŞISINDA GÖZYAŞLARIMIZI TUTAMADIK"
Yardım götürdüğü Suriye'den dönüşünde ayağının tozuyla düzenlenen toplantıya katılan mimar ve işadamı Şehmus Dinçel, sınırın öte tarafında bulunan İdlip'e kadar giderek ulaştırdıkları iki TIR dolusu gıda yardımını dağıtırken gördükleri manzara karşısında gözyaşlarını tutamadıklarını belirtti. Suriye halkına yardım etmek üzere oluşturulan platformun yararlı hizmetler üreteceğine inandığını söyleyen Dinçel, "Yurdun değişik şehirlerinden gelen yardımseverlerle birlikte TIR'lar dolusu gıda malzemeleriyle Suriye'nin İdlip kentine kadar gittik. Ülkemizin Suriyeli kardeşlerimiz için başlattığı yardım seferberliği göğsümüzü kabarttı ancak orada yaşadıklarımız ve gördüklerimizden dolayı bir kez daha Allah'a sığındık. Allah böyle bir manzarayı hiçbir millete yaşatmasın. Orada elektrik yok, su yok, gıda konusunda özellikle de ekmek yapmak için un konusunda büyük sıkıntılar yaşanmaktadır. Herkesten başlatılan bu kampanyaya tüm gücüyle destek olmasını istiyorum. Kültürümüzde ve geleneklerimizde olduğu üzere dinimizin emrettiği gibi mağdur olan kardeşlerimize yardım elini uzatmanın tam zamanındayız" diye konuştu.
MARSİAD Başkanı Nasır Duyan ise, Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan işadamları olarak geçmişte Afrika'nın Somali'sine, Filistin'in Gazze'sine ve diğer yurt içinden gelen yardım çığlıklarına duyarsız kalmadıkları gibi kardeş Suriye halkının da yardım çığlıklarına duyarsız kalmayacaklarını dile getirdi. Duyan, "Bizler işadamları olarak Organize'de gıda üretimi yapan işadamlarıyız. Özellikle de un üreten fabrikalarımız çok. Bu fabrikaların yetkilileriyle görüşerek ihtiyaç duyulan un ve diğer gıda maddelerinin temini noktasında çaba göstereceğiz. Ancak bu bir hayır işidir. Bizler kimsenin hayır yapmasına engel olmak yerine herkesin bu çorbada tuzunun olmasını istiyoruz. Herkesi yapılan bu yardım kampanyasına bizim gibi destek olmaya çağırıyoruz. İnanıyorum ki Mardin halkı bundan önce olduğu gibi bundan sonra da yardım çığlıklarına duyarsız kalmayacak ve bütün dünyaya örnek olarak gösterilecek geniş çaplı bir yardım kampanyası düzenlemekle kendinden söz ettirmeyi başaracaktır. Tekrarlamak gerekiyorsa bizler üzerimize düşeni fazlasıyla yapacağız. Bu bize dinimizin de bir emridir" dedi.
Toplantıda söz alan platform üyeleri, yaptıkları çalışmaları STK Platformu temsilcileriyle paylaştı. Mardin'e yerleşen Suriyelilerin durumunu inceleyerek raporlar hazırlayan Yardımlaşma Platformu'nun alan taramasından sorumlu üyesi KOMDER Başkanı Abdurrahman Ceylan, Mardin'in 23 mahallesinden sadece ikisinde yapılan alan taraması sonucunda yaklaşık 550 kişiye ulaşarak durumlarını içeren raporlar bağladıklarını, diğer mahallelerdeki Suriyelilere de ulaşmaya devam ettiklerini söyledi.
Platformun iletişim işlerinden sorumlu üyesi USTAD Başkanı Ahmet Akgül ise, Suriyelilere ulaştırılacak yardımları il sathına yayma gayretiyle çalıştıklarını belirterek, "Bizler yardım kampanyasını duyurmak ve herkesin bu kampanyaya katkıda bulunması için var gücümüzle gayretli bir şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu her şeyden önce insani bir görevdir. Mardin'e gelerek barınan Suriyeli kardeşlerimize Mardin halkı gereken desteği sunmaya çalışıyor. Kızıltepe'de çadırlarda barınan aileler var. Onların durumuyla ilgili de gerekli tedbirler platformumuzun çalışmaları kapsamında değerlendiriliyor. Bana göre buradakilerden çok bir parça ekmeğe muhtaç olan sınırın öte tarafında bulunan kardeşlerimize gıda maddesi yardımı ulaştırma gayreti içerisinde olmalıyız. Bu kampanya kapsamında yapılacak yardımlar ve halkımızın yardım yaparken nasıl bir iletişim yolu kullanacağını hazırladığımız bilbordlar ve basın aracılığıyla yapacağımız duyurularla paylaşacağız" dedi.
Bu arada Suriye Mardin Yardımlaşma Platformu'nun çalışmalarını anlatmak ve yetkililerin de platformun çalışmalarına destek olması için ziyaretler gerçekleştiren platform üyeleri, Mardin Valisi Turhan Ayvaz, Belediye Başkanı Mehmet Beşir Ayanoğlu, İl Emniyet Müdürü Derviş Kara başta olmak üzere birçok kamu kurum ve kuruluş yetkilisini ziyaret ederek, platform çalışmalarıyla ilgili görüş alışverişinde bulundular.
(MA-RB-CC-Y)

15.12.2012 16:23:15 TSI

Editör: Wan Haber