"Suriye için Bir Ekmek, Bir Battaniye" Kampanyasına ilişkin 3. İstişare ve Koordinasyon Toplantısı T.C. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığında yapıldı.
AFAD Başkanı Dr. Fuat Oktay'ın Başkanlığında STK ve Kamu Kurumlarının temsilcilerinin de katıldığı toplantıda, "Suriye için bir ekmek, bir battaniye" kampanyası değerlendirildi.
Toplantıya Anadolu Platformunun yanı sıra İHH, Deniz Feneri, İDSB, TGTV, Sadaka Taşı, Beşir, Kızılay, Yardım Eli, Cansuyu, İSRA, TİKA, Yeryüzü Doktorları, Diyanet Vakfı, Lorni, Şifa Derneği gibi çok sayıda Sivil Toplum Kuruluşu temsilcisi de katıldı. Ülkemizdeki Suriyelilere devletin ve Sivil Toplum Kuruluşlarının imkanları ölçüsünde her türlü yardımın yapıldığını ifade eden AFAD Başkanı Dr. Fuat Oktay, ellerinden gelenin en iyisini yapmaya çalıştıklarını belirterek, "Komşumuzda bir sıkıntı var, kapımızı açtık, ekmeğimizi paylaşıyoruz. Arzumuz, bir an önce problemin bitmesi ve herkesin kendi evine dönmesi. Biz burada ne kadar iyi ev sahipliği yapıyor olursak olalım, tüm misafirlerimizin bir an önce vatanlarına dönmelerini arzu ederiz. Öncelikli gündemimiz Suriyeli misafirlerimizin Türkiye'ye gelmesi değil, kendi evlerinde kalıyor olmalarını teşvik etmektir" dedi.
AFAD Başkanı bundan sonraki hedeflerinin insani yardım almak için Türkiye'ye gelen Suriyelilerin Türkiye tarafına gelmeleri yerine yardımların Suriyelilerin ayağına götürülmesi olduğunu belirtti. Toplantıya Anadolu Platformu'nu temsilen katılan Anadolu Platformu Koordinasyon Kurulu ve Bülbülzade Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Aldemir ise "Suriye sınırında yaşadığımızdan dolayı Suriye sorununu yakından hisseden, bu sorunun bir an önce hayırla neticelenmesi için gayret eden bir Platformuz. Suriye'ye giderek yaşananlara yerinde tanıklık ettik. Suriye halkı bizleri kardeşleri olarak görüyor ve bizden beklentileri var. Sorunun çözüm yolu ise belli; Suriyelilerin kendi vatanlarında özgürce yaşamalarını sağlamak ve bunu sağlamaya yönelik adımlar atmak. Türkiye'deki Suriye algısı medya dezenformasyonları neticesinde olduğundan farklı algılanıyor, ne yazık ki bazı kesimler zulme sessiz kalmayı telkin ediyor ve bu da toplumda belirli bir kesimde karşılık buluyor. Bu algının düzeltilmesi ve insani duruşun sağlanması için ortak sivil toplum çalışmalarının yapılması bir zorunluluktur" diye konuştu.
Suriye'den gelenlerin sayısının resmi rakamlarla 300 bini geçtiğini kaydeden Aldemir, "Bu da sağlık sorunlarını beraberinde getiriyor. Bombalamalar ve rejim askerlerinin saldırıları sonucu her gün çok sayıda yaralı Türkiye'ye getiriliyor. Yaralılara gerekli tıbbi Müdahaleler yapılıyor ancak ameliyatlar sonrası nekahet dönemi için gerekli tıbbi yardımlar maalesef sağlanmıyor. Anadolu Platformu olarak çok sayıda yaralı ve hastanın nekahet dönemlerini geçirmeleri için imkân sağıyoruz ama buna kamu Kurumları ve diğer Sivil Toplum Kuruluşlarının da başlaması gerekir. Suriyelilere yapılacak yardımların bir disiplin dâhilinde olması gerekir. Mükerrer yardımların olmaması için STK'lar ve Kamu Kurumları arasında işbirliği yapılması ve yardımların birlikte koordine edilmesi gerekir. Biz Anadolu Platformu olarak yaptığımız yardımları kurallara bağladık, yardım alanların eğitim seminerlerine, meslek edindirme kurslarına katılımlarını sağladık. Yıllardır baskıcı rejim tarafından yönetilmelerinden ötürü Suriyelilerde Sivil Toplum algısı gelişmemiş, bunun telafisine yönelik olarak ortak programlar düzenliyoruz. Suriyeli gençleri, doktorları, avukatları, esnafları bir araya getirerek dernekleşmelerini sağlıyoruz. Önümüzdeki dönemde Anadolu Platformu olarak Suriyeli âlimleri bir araya getirerek bir toplantı yapacağınız" şeklinde konuştu.
Bölgeden gelen haberlerin tüm dünyaya daha sağlıklı ulaştırılması için El Cezire Televizyonu ile işbirliği yaptıklarından bahseden Aldemir, 60 Suriyelinin savaş muhabirliği eğitimini tamamlayarak ülkelerine döndüklerini belirtti. Resmi ve sivil yardım kuruluşlarca 27 Aralık 2012'de başlatılan ve 20 ülkenin de destek verdiği ''Kış Geldi... Suriye için Bir Ekmek Bir Battaniye'' kampanyası kapsamında, ağır şartlar altında yaşam mücadelesi veren Suriyeli vatandaşların başta temel gıdalar olmak üzere, günlük ekmek ve sıcak yemek, akaryakıt, ambulans, ilaç, sağlık malzemeleri, mobil sağlık hizmeti, giyim eşyası, battaniye ve barınma ihtiyacını karşılamaya yönelik yardım çalışmaları yapılıyor.
(MDC-Y)

19.02.2013 17:46:48 TSI

Editör: Wan Haber