Çocuklar İçin Barış Hemen Şimdi Girişimi, Diyarbakır Sur’daki sokağa çıkma yasağından dolayı mahsur kalan çocuklar için uluslararası kurumlara çağrı mektubu gönderdi.

Mektupta, çocukların güvenli bir koridor oluşturularak bölgeden çıkarılması istendi.

Mektupta şu ifadelere yer veriliyor özetle:

En az 18 çocuk

“Çocuklar İçin Barış Hemen Şimdi Girişimi olarak; Diyarbakır’ın Sur ilçesinde, sokağa çıkma yasakları boyunca evlerinde kapalı kalan, son bir kaç haftadır ise evlerinin ya da yakınlarındaki bir evin bodrumunda operasyonların ve çatışmanın ortasında bulunan çocuklarla ilgili yükümlülük sahiplerine sesleniyoruz.

“İnsan Hakları Derneği’ne yapılan başvurular, Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörünün yaptığı açıklamalar, basının verdiği bilgilere göre Sur’da bodrum katlarına sığınmış en az 18 çocuk var.

“Bugüne kadar olandan farklı olarak Diyarbakır Valiliği’nin açıklamaları da çatışma bölgesinde çocukların olduğunu teyit ediyor.  Aşağıda isim ve yaşlarını tespit edebildiğimiz en az 18 çocuğun yaşamı açık ve yoğun tehdit altında.

Sorumluluk sahipleri çağrı

“Yükümlülük sahipleri ise BM Çocuk Hakları Sözleşmesine göre açık. Başta, Hükümet yetkilileri, TBMM’de grubu bulunan tüm siyasi partiler ve vekilleri, Türkiye’nin taraf olduğu sözleşmeler ve mekanizmalar üzerinden başta UNICEF olmak üzere BM’nin insan hakları mekanizmaları ile AB ve Avrupa Komisyonun tüm ilgili mekanizmaları.

“Yukarıda saydığımız sorumluluk sahiplerine; bu çocukların yaşamını kurtarmak için harekete geçmelerini talep ettiğimiz mektuplarımızı iletiyoruz.  Bu çocukların başına gelebilecek her türlü hak ihlalinden devlet ve hükümet kadar, sizlerin de sorumlu var.

“Bu yüzden Sur’da bulunan ve bodrum katına sığınmış yaşları 3 ay  ile 18 yaş arasında değişen bu çocukların çatışma bölgesinden çıkışını sağlayacak güvenilir bir koridor açılması için harekete geçmelisiniz.”

Çocukların isimleri

Girşim, Sur’da sokağa çıkma yasağı olan bölgede mahsur kalan çocukların isimlerini de açıkladı:

Elif Su Aslan (4 aylık), Özgür Aslan (3 yaş), Kadir Şahin (11 yaş) Muazzez Aslan (4 yaş), Rojda Aslan(7 yaş), Gülistan Aslan (11 yaş), Beritan Tosun (2 yaş), Şerife Tosun(10 yaş), Ruken (4 yaş), Berfin (4 yaş), MY (12 yaş), MY. (14 yaş), Veli Aslan (9 yaş), Şenol Tosun (8 yaş), Furkan Dağ (11 yaş), Mehmet Salih Karacadağ (14 yaş), Sergen Kaydaş (13 yaş), Cihan Aslan (13 yaş).

Editör: Wan Haber