Çorum'un Sungurlu ilçesi Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Osman Aşutoğlu, Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) satış belgesine sahip esnafı uyararak, Tekel Ruhsatı süre uzatımının 1 Ocak 2013 tarihinde başladığını ve 31 Mart'ta sona ereceğini hatırlatarak, sigara ve alkol ürünü satan esnafın 31 Mart'a kadar odaya müracaat ederek, gerekli işlemlerini yaptırmalarını istedi.
Osman Aşutoğlu, kamuoyunda tekel ruhsatı olarak bilinen Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) satış belgesi sahibi esnafı uyararak, sadece oda üyelerimizin değil, sigara ve alkol ürünleri satan tüm esnafın TAPDK işlemlerini yeni yılda bir an önce tamamlaması gerektiğini belirtti.
Bu kapsamdaki tüm esnafın Tekel ruhsat harçlarını saat 15.30'a kadar Ziraat Bankası ATM'lerine şube veznelerinden ise sadece 15.30-17.30 saatleri arasında yatırabileceklerini belirten Aşutoğlu, "Burada dikkat edilmesi gereken hususun harçların T.C. kimlik numaralarıyla değil tekel ruhsat belgelerinde sağ altta bulunan kurum sicil numarasına yatırabilineceğini, yanlış yatırılan harçların geri alınması ise son derece külfetli ve zor olduğunu, sigara ve alkol satan arkadaşlarımızın işlemlerden önce bağlı bulundukları odalardan bilgi almalarında büyük yarar var" diye konuştu.
Aşutoğlu, "Tekel Süre uzatım işlemi yaptırmak isteyen satıcıların kurum tarafından satış belgesi işlemlerini yürütmek üzere yetkilendirilmiş bulunan meslek odalarına başvuru yapmaları ve işyeri açma ve çalışma ruhsatlarını veya izin belgelerini ibraz etmeleri zorunludur. Perakende satıcılar, faaliyet konusu ilgili yönetmeliğe uygun düzenlenmiş işyeri açma ve çalışma ruhsatlarını işlem bedelini ödediklerine dair dekont ile birlikte yetkili odaya ibraz etmek ve süre uzatım işlemini satış belgelerinin üzerinde gösterilmesini sağlamak zorundadırlar. İşyeri açma ve çalışma ruhsatlarını veya izin belgelerini ibraz etmeyen ve ibraz edememe gerekçelerini içeren (yetkili makamlardan alınmış) resmi yazıyı dilekçeleri ekinde Yetkili Odalara teslim etmeyen satıcılar ile ibraz ettiği ruhsattaki veya izin belgesindeki faaliyet konusu yönetmeliğe uygun olmayan satıcıların satış belgeleri için süre uzatım işlemi gerçekleştirilmeyecektir. Dolayısı ile satış belgesi TAPDK tarafından iptal olacaktır."dedi.
Esnafların işlemlerini doğru ve hızlı bir şekilde çözmeleri için odalarına gitmeleri gerektiğini, odaların da esnafa yol göstereceğini söyleyen Aşutoğlu, "2012 yılında yaşadığımız sıkıntı olan Ziraat Bankası süre uzatım için gereken harçları şube içinden saat 15.30'dan sonra tahsil edildiğini 15:30' a kadar ise ATM'lerden yatırabilecekler. Bu şartlarda yapılan işlemlerde de hata payının artabileceğini, yanlış yatırılan harçlar ise ancak TAPDK'ye başvurularak Ankara'dan geri alınabildiğini, dolayısıyla esnaf mağdur olmaması için süre uzatım işlemi için son gün olan 31 Mart 2013 tarihini beklemeden bir an önce işlemlerini yaptırmalıdır" diye konuştu.
Hemen hemen her yıl TAPDK yeniden değerlendirme yaptığını 2013 yılı perakende satış belgeleri harcının Sungurlu için 120 TL köyler için ise 40 olduğunu açıklayan Osman Aşutoğlu, "Üyelerimizin her zaman arkasındayız. Halledebileceğimiz haklı herhangi bir sorunlarında elimizden ne geliyorsa yapacağız. Ekonomik olarak zor geçen kış döneminde esnaflarımıza hayırlı kazançlar ve sabırlar diliyorum" şeklinde konuştu.
(SŞ-BÖ)

23.01.2013 17:51:03 TSI

Editör: Wan Haber