SÜLEYMANİYE - Ödül töreni 8 Nisan günü, Kürt lider ve yazar İbrahim Ehmed'in vefatının 14'üncü yıldönümünde yapıldı.  İbrahim Ehmed Barış Ödülü bu yıl, PKK lideri Abdullah Öcalan'a verildi.

ANF'de yer alan habere göre BDP Bitlis Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu, Öcalan'ın avukatı Mazlum Dinç ve sanatçı Ferhat Tunç'un da içinde yer aldığı bir heyet, Süleymaniye'deki ödül törenine katıldı. Törende çok sayıda aydın, sanatçı ve siyasetçi hazır bulundu.

Öcalan için verilen ödülü İbrahim Ehmed'in kızı ve Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin eşi Hêroxan'ın elinden alan Bitlis Milletvekili Zenderlioğlu, "Bugün Kuzey, Güney, Doğu ve Batı Kürdistan tek bir parça oldu, büyük Kürdistan buluştu. İbrahim Ehmed şahsında tüm Kürdistan şehitlerini anıyor ve anıları önünde eğiliyorum" dedi.

Zenderlioğlu, "Bugün Kürt halkı özgürlük, eşitlik ve barışa yürüyor. İnşallah kısa bir zamanda Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan da aramıza gelir ve hep birlikte ödülünü kendisine veririz" diye ekledi.

Ödül her yıl İbrahim Ehmed anısına veriliyor.  Ehmed, 1914'de Süleymaniye'de doğdu ve burada hukuk eğitimi aldı. Kürt edebiyatına da önemli hizmetlerde bulundu. 1956 yılında yazdığı ve Cezayir bağımsızlık savaşı hakkındaki "Janî Gel" romanı en popüler eseri oldu.

Siyasete de atılan Ehmed, İran Demokratik Kürt Partisi'nin (J.K) Süleymaniye sorumlusu oldu. Parti 1945 yılında adını Demokratik Kürt Partisi (KDP) olarak değiştirdiğinde İbrahim Ehmed, partinin yöneticisi oldu. 1953 yılında ise KDP'nin genel sekreteri olan Ehmed,  1975 yılından sonra siyasi mülteci olarak İngiltere'ye gitti. İbrahim Ehmed 2000 yılında yaşamını yitirdi.

1-123.jpg

2-074.jpg

Editör: Wan Haber