Gümüşhane Valisi Dr. Yusuf Mayda, şehrin eski yerleşim yeri olan Süleymaniye Mahallesinin planlamalarının sona geldiğini belirterek, ilin tarihi kimliği olan bölgeyi kayak ve kongre merkezi olarak düşündüklerini söyledi.
Belediye Başkanlığı tarafından Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) ve İl Özel İdaresi'nin katkıları ile yaptırılan tarihi Zeki Kadirbeyoğlu (İbrahim Lütfü Paşa) konağında incelemelerde bulunan Vali Dr. Yusuf Mayda, önemli açıklamalarda bulundu.

"SÜLEYMANİYE GÜMÜŞHANE'NİN TARİHİ KİMLİĞİ"
Beraberinde Belediye Başkanı Mustafa Canlı ve DOKA Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım ile incelemelerde bulunan Vali Mayda, Süleymaniye Mahallesinin Gümüşhane'nin tarihi kimliği olduğunu söyledi.
Gümüşhane'nin eski yerleşim merkezi olan Süleymaniye'nin hem Osmanlı İmparatorluğuna hizmet ettiğini hem de çevre illere katkısı olduğunu dile getiren Vali Mayda, bölge ile ilgili önceki yıllarda başlayan master plan çalışmalarından Koruma İmar Planı ve Çevre Düzeni Planının tamamlandığını ifade etti.
Şuan itibarı ile kayak merkezi ve turizm merkezi ile ilgili çalışmaların devam ettiğini kaydeden Mayda, "Nasip olursa önümüzdeki tarihlerde buraya bir maden müzesi çalışması da söz konusu olacak. Kayak merkezi ile ilgili koruma kurulundan da bir karar çıkardığımız zaman Zigana'dan sonra daha güzel bir kayak merkezi olması söz konusu. Kayakta alternatifli bir çalışma olması gerekiyor. Zigana'nın ikinci alternatifi olarak hizmet verecek." dedi.

SÜLEYMANİYE'YE BUTİK VE 5 YILDIZLI OTELLERLE KONGRE TURİZMİ
Planların tahakkuk etmesinin ardından bölgede butik otellerin yanısıra 5 yıldızlı bir otel yapılmasının zaruri olduğunu dile getiren Vali Mayda, hem Gümüşhane'ye gelecek turistleri çekmek hem de kongre turizmi anlamında bu oluşuma öncelik verdiklerini belirterek, "Gümüşhane'nin turizmi bakir, yaylaları, tarihi ve kültürel eserleri bol. Bunu da değerlendirme adına özellikle de kongre turizmini öne çekme adına çalışmalarımız olacak. Tüm Gümüşhanelileri tarihe, kültüre ve değerlerimize sahip çıkmaya ve hep beraber bunu değerlendirmeye davet ediyorum." diye konuştu.

TARİH VE TURİZM BİR ARADA
Gümüşhane Belediye Başkanı Mustafa Canlı ise Süleymaniye Mahallesini tarihi dokusu ile birlikte turizm ve kış turizm merkezinin bir arada olacağını belirterek bölgedeki tarihi dokunun mutlaka Koruma İmar Planındaki ana eksenine oturması gerektiğini söyledi.

"SÜLEYMANİYE TARİH KOKUYOR, İYİ DEĞERLENDİREBİLİRSEK GÜMÜŞHANE'NİN TURİZM POTANSİYELİNİ İSTEDİĞİMİZ SEVİYEYE GÖTÜRÜRÜZ"
Tarihi konağın onarımına katkı sağlayan 'Tarihte Konaklamak Projesinin' Süleymaniye Mahallesi için çok önemli olduğunu kaydeden Başkan Canlı, "Yıllardır özlenen bir proje. Projenin ikinci bölümünde çevre düzenlemesi ve ikinci bir hamam da var. Onları da Haziran ayında bitirip şehrimizin ve turizmin hizmetine sokacağız. İnşallah önümüzdeki süreçte bu projelerin sayısı ve Süleymaniye Mahallesi arzu edilen seviyeye gelir. Burası tarih kokan bir bölge. Eğer bu tarihi biz iyi değerlendirebilirsek Gümüşhanemizin turizm potansiyelinin istediğimiz seviyeye doğru götürürüz." dedi.
Başkan Canlı, Belediye tarafından Süleymaniye Mahallesinin yolunun da sit alanı başlangıcına kadar olan bölümünün 1,5 milyon liraya ihale edildiğini ve Haziran ayına kadar hem yolun hem de konak ve çevre düzenlemesinin bitirileceğini sözlerine ekledi.

DOKA, 3 YILDIR TURİZM VE KÜLTÜR ALTYAPISININ GELİŞMESİNE CİDDİ DESTEK SAĞLIYOR
DOKA Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım da 2010 yılından beri bölgedeki 6 ilde istikrarlı bir şekilde özellikle bölgede turizm ve kültür altyapısının gelişmesine dönük ciddi destekler verdiklerini söyledi. Temel hedeflerinin bölgedeki kültür, turizm, yöresel mimari ve kültür değerlerinin restore edilip turizme kazandırılması olduğunu kaydeden Kaldırım, bu tür yerlerin birer işletmeye dönüştürülerek sürdürülebilir hale getirilmesini arzuladıklarını kaydetti.

"SÜLEYMANİYE TURİZM MERKEZİ VE KAYAK MERKEZİ İLE BİRLİKTE GÜMÜŞHANE ÇOK ÖNEMLİ BİR TURİZM ANLAMINDA CAZİBE MERKEZİ KAZANMIŞ OLACAK"
Bu tür mekanların kullanılmadığında, bir gelir elde edilmediğinde ya yok olduğunu ya da bir şekilde kullanılamaz hale geldiğini tespit ettiklerini dile getiren Kaldırım, verdiklerini desteklerle çok büyük değerleri olan bu hazinelerin yaşatıldığını söyledi. Kaldırım, şunları söyledi: "Bölgede uyguladığımız proje sayısı 340'ı buldu. Gümüşhane'de de ciddi projeler yürütüyoruz. Gümüşhane'de Sayın Valimizin önderliğinde müthiş bir bütünlük var. Bütün kurumlar işbirliği halinde çok güzel projeler gerçekleştiriyorlar. Süleymaniye gibi önemli bir yer ve tarihi mekanda böyle bir eserin turizme ve şehrin ekonomisine kazandırılması gerçekten önemli. Daha vizyonel bakış açısı ile bütün Süleymaniyeyi kayak merkezi ile bütünleştirerek burayı bir butik oteller bölgesi, pansiyonculuk ve işletmeler bölgesi haline getirip, tarihle günümüzün bütünlüğünü sağlayarak, Gümüşhane bölgemizin ekonomisine sunma vizyonu var. Süleymaniye turizm merkezi ve kayak merkezi ile birlikte Gümüşhane çok önemli bir turizm anlamında cazibe merkezi kazanmış olacak. Bizde desteklerimizi buraya kanalize etmiş oluruz. Bu tür yatırımlar bizi sevindiriyor. Bölgeye de çok ciddi ve doğru eserler kazandırdığımızı gösteriyor."
(RE-ÖS-Y)

23.01.2013 10:40:58 TSI

Editör: Wan Haber