AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) öğrencilerinin oluşturduğu 'Güneş Arabası Ekibi' tarafından tasarlanan araçların bulunduğu merkezi ziyaret etti. Soylu burada güneş enerjisi ile çalışan araçları simülasyon yöntemiyle kullandı.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maslak Kampüsü'nde "Güneş Arabası Ekibi Atölyesi"ni ziyaret etti. Soylu, "Geçmiş dönemlerle beklide önümüzdeki yüzyılı farklılaştıracak en önemli alanlardan bir tanesindeyiz. Bugün 59 milyar dolar 2011'de enerji ithalatı söz konusu. Bizim cari açığımızın çok önemli bir bölümünün hatta biz enerji ithalatını çıkarsak cari açığımız yaklaşık bugün itibariyle 4-5 milyar dolarlık bir fazlalık olarak ortada duracaktır. Oysa biz bunu doğalgaza petrole veriyoruz. Bizim güneş ülkesi olduğumuz aşikardır" dedi.
Almanya'nın kendi ürettiği enerjinin yüzde 50'sini yenilenebilir enerji ile karşıladığını belirten Soylu, "Biz bunu hem kendi bulunduğumuz bölgelerde çok rahat yapabilme fırsatına sahibiz. Bu konuda da çok önemli bir dinamizmimiz ve daha evrensel kavramla iyi bir mobilizasyonumuz var. Bunu da ancak uzmanlaşmayla eğitimle ve dünyada farklı alanlar ve rekabetle yapabiliriz. Türkiye demokratikleştikçe, kendi içerisinde hissettiği sürece hem bilim dünyasına bir takım siyasi angajmanlar üzerinden değil bilim anlayışı üzerinden ulaştığı sürece ben buradan çok önemli sonuçlar çıkacağı kanaatindeyim. İTÜ bu konuda hem ev sahipliği hem de yüreklendiricilik yapıyor. Mümkün olduğunca bilim dünyasında bizim siyaset olarak daha çok teşvik eden model ortaya koymaya çalışıyoruz. Türkiye'nin kendine ait 2023'de 2071'de ciddi hedefleri var. Bu hedeflere önemli ölçüde kavuşmalıyız. Bu ancak hem üniversite bünyesinde hem onun iş dünyasıyla olan organizasyonunda hem de onun üniversitede akademisyenlerle olan organizasyonuyla geliştirebilme imkanıma sahiptir" dedi.
Konuşmasının ardından AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu, İTÜ öğrencilerinin geliştirdiği güneş arabası hakkında bilgi aldı. Daha sonra direksiyon başına geçen Soylu, simülatör vasıtasıyla güneş arabası sürdü.
(OY-ET-Y)

07.01.2013 14:33:24 TSI

Editör: Wan Haber