Beşiktaş Kulübü Onursal Başkanı Süleyman Seba, 88 yaşında vefat etti. Rahatsızlığı nedeniyle bir süredir tedavi gören Türk futbolunun unutulmaz ismi, Koç Vakfı Amerikan Hastanesi’nde yaşamını yitirdi. Solunum yollarındaki enfeksiyon sebebiyle Ankara Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nde (GATA) tedavi altına alınan, daha sonra tespit edilen kalın bağırsak kitlesi sebebiyle operasyon geçiren Seba, bir süredir tedavi görüyordu.

Beşiktaş Kulübü Onursal Başkanı Süleyman Seba’nın vefatı Siyah-Beyazlı camiada ve Türk futbol ailesinde büyük üzüntü yarattı. Siyah-Beyazlı kulübün yayımladığı başsağlığı mesajında, Seba’nın Beşiktaş tarihine damgasını vurduğu belirtildi. Mesajda şu ifadelere yer verildi: “Beşiktaşımızın tarihine damgasını vuran, hayatının tamamını Siyah-Beyaz olarak yaşayan, gönlünde ve aklında sadece Beşiktaş olan, her daim yol göstericimiz ve camiamızın birleştirici unsuru olan, Onursal Başkanımız Süleyman Seba’yı kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz. Beşiktaşlı duruşunun en önemli temsilcisi Süleyman Seba, bundan böyle gönüllerimizin bir parçası olarak tüm Beşiktaşlılar’ın içinde yaşayacak... Hatıraları ise asla akıllarımızdan çıkmayacak. Süleyman Seba’nın adı, her Beşiktaşlı için gurur duyduğu büyük bir değer olarak hem gönüllerimizin hem de tarihimizin sayfalarına altın harflerle yazıldı. Onursal Başkanımız Süleyman Seba’nın toprağı bol, ruhu şad olsun... 

Tüm hakkımız kendisine helal olsun... Süleyman Seba’ya Allah’tan rahmet, tüm Beşiktaş camiasına, ailesine ve tüm sevenlerine başsağlığı dileriz.”

SON MESAJ: Beşiktaş'ı üzmesinler

“Biz vazifemizi Beşiktaş için yapabildikse kendimi mutlu addederim. Güzel şeyler yaşadık. Ayrılmak mecburiyetinde kalıp bugünlere geldik. İnşallah diyorum bundan sonraki zamanlarda Beşiktaş güzel günler yaşasın. Gönül çok daha başka şeyler arzu ediyor. Biz ayrıldıktan sonra istediklerimizi bulamadık. Kulübün tatsızlıkları dolayısıyla üzüldük. Her geçen gün bambaşka şeyler geliyor karşımıza. Allah kolaylık versin diyorum. Yalnız Beşiktaş’ı üzmesinler.”

‘Herkesi her zaman aldatamazsınız’

Süleyman Seba, Beşiktaş başkanlığını bıraktığı gün yaptığı konuşmayla da kulüp tarihinde iz bırakmıştı. Seba o gün şu ifadeleri kullanmıştı: “1984 yılında, ilk defa huzurlarınıza çıktığımda, kongre konuşmamın başında söylemiş olduğum sözleri hatırlatmak istiyorum: ‘Herkesi bir zaman için aldatabilirsiniz. Bazı kişileri her zaman aldatabilirsiniz, Ama herkesi, her zaman aldatamazsınız!’ Ben kimseyi hayatım boyunca aldatmadım! 1984 yılında huzurlarınıza hangi heyecan ve duygularla gelmişsem bugün de huzurlarınızda aynı heyecan ve duygularla başım dik, gönlüm rahat ve huzur içerisinde sizlere veda ediyorum...”

Cenaze töreni yarın 

Süleyman Seba’nın cenazesi yarın İstanbul’da toprağa verilecek. Beşiktaş Kulübü’nden yapılan açıklamaya göre, efsane başkanın naaşı, Dolmabahçe’deki Bezmialem Valide Sultan Camisi’nde öğleyin kılınacak cenaze namazının ardından Feriköy Mezarlığı’na defnedilecek. Vefatı ile Beşiktaş camiasını ve Türk spor kamuoyunu yasa boğan Seba için, cenaze namazı öncesi Vodafone Arena’da saat 11.00’de tören düzenlenecek.

Süleyman Seba Kimdir?

5 Nisan 1926’da Sakarya’nın Hendek İlçesinde dünyaya geldi. İlkokulu Sakarya’da okuduktan sonra liseyi okumak için Kabataş Erkek Lisesi’ne geldi ve futbolla burada tanıştı. Lisedeki ilk yıllarında Beşiktaş Genç Takımı’na girdi. 1946’da A takıma yükseldi. 1950’li yıllarda 5 senede 4 İstanbul Lig Şampiyonluğu kazanan kadroda yer aldı. Bu sırada Edebiyat Fakültesi’ne başlamasına rağmen eğitimine devam etmedi. Milli İstihbarat Teşkilatı İstanbul Bölge Müdürlüğü görevinde bulunmuş ve bu görevden emekli olmuştur.

İlk golü o attı

1947 yılında İnönü Stadyumu’nun açılışı sebebiyle İsveç’in AIK takımıyla yapılan maçta bu stattdaki ilk golü atarak tarihe geçti.
1954’de menisküs sebebiyle futbolu bıraktı.
1957’de Beşiktaş’a üye oldu. Altı sene sonra 1963’te ilk kez Yönetim Kurulu’nda yer aldı. Bundan sonra çeşitli dönemlerde aralıklarla kulüpte yöneticilik yaptı. 
16 yıl başkanlık
1984 yılında çok zor bir dönemde Mehmet Üstünkaya’dan yönetimi devraldı ve kolay kolay kırılamayacak bir rekora sahip oldu.
1984 ile 2000 yılları arasında başkanlık yaptı Beşiktaş Jimnastik Kulübü’nün onursal başkanlığına layık görüldü. Beşiktaş tarihinde hiç ara vermeden 16 sene başkanlık yaparak en uzun süre başkanlık yapan isim olarak tarihe geçti.

Beşiktaş’ta Süleyman Seba Dönemi

Kazanılan Kupalar

Lig Şampiyonluğu    5
Türkiye Kupası    4
Cumhurbaşkanlığı Kupası    4
Başbakanlık Kupası    2
TSYD Kupası    6

1984-1985 Sezonu
Beşiktaş averajla 2. (UEFA)
1985-1986 Sezonu
Beşiktaş averajla Şampiyon  (Şampiyon Kulüpler Kupası)
1986-1987 Sezonu
Beşiktaş 2. (UEFA Kupası)
1987-1988 Sezonu
Beşiktaş 2. (UEFA Kupası)
1988-1989 Sezonu
Beşiktaş 2. (Kupa Galipleri Kupası)
1989-1990 Sezonu
Beşiktaş Şampiyon  (Şampiyon Kulüpler Kupası)
1990-1991 Sezonu
Beşiktaş Şampiyon  (Şampiyon Kulüpler Kupası)
1991-1992 Sezonu
Beşiktaş Şampiyon  (Şampiyon Kulüpler Kupası)
1992-1993 Sezonu
Beşiktaş averajla 2. (Kupa Galipleri Kupası)
1993-1994 Sezonu
Beşiktaş 4. (Kupa Galipleri Kupası)
1994-1995 Sezonu
Beşiktaş Şampiyon 
(Şam. Ligi)
1995-1996 Sezonu
Beşiktaş 3. (UEFA Kupası)
1996-1997 Sezonu
Beşiktaş 2. (Şam. Ligi)
1997-1998 Sezonu
Beşiktaş 6. (Kupa Galipleri)
1998-1999 Sezonu
Beşiktaş 2. (Şam. Ligi)
1999-2000 Sezonu
Beşiktaş 2. (Şam. Ligi)

Süleyman Seba’nın 16 yıllık başkanlığı döneminde, Beşiktaş her sezon Avrupa Kupaları’na katıldı.

Kulübe kazandırdığı tesisler

-Akaretler’deki Kulüp Binası ve Plaza
-Fulya Stadı ve Kamp Tesisleri
-Yeşilköy Tesisleri
-Pendik Tesisleri
-Çilekli Tesisleri
-Beşiktaş Koleji
-Akatlar Spor Kompleksi
-Ümraniye Tesisleri arazisinin alınması, alt yapısının tamamlanması
-Beşiktaş İnönü Stadı’nın 49 yıllığına kulübe devredilmesi

Editör: Wan Haber