Van Valisi Münir Karaloğlu’nun talimatıyla kentin tarihi ve turistik ören yerlerinin tanıtımı için yapılan çalışmalara bir yenisi daha eklendi. Vali Karaloğlu’nun göreve başladığı Haziran 2009 tarihinden itibaren Van’da; İnci Kefali Kültür ve Sanat Festivali, Fekiye Teyran Kültür ve Sanat Festivali, Çatak Kanispi-Ceviz-Alabalık ve Doğa Festivali, Doğunun Kanatları Van-Erçek Flamingo Festivali, Van Denizi Su Sporları Şenliği, Dünya Offshore Yarışmaları, Van-İran Film Günleri, Van Denizi Çalıştayı, Uluslar arası Doğu Anadolu Bölgesi Geleneksel Mutfak Kültürü ve Van Yemekleri Sempozyumu, Turizm Fuarı gibi çok önemli etkinlikler yapıldı. Bu yıl ayrıca Van Kitap Fuarı’nın ilki düzenlenecek ve dünya serbest dalış rekortmeni Şahika Ercümen, haziran ayında Van Denizi’nde paletsiz rekor denemesi yapacak.


Vali Münir Karaloğlu ile birlikte bazı sanatsal ve kültürel etkinlikler kentte düzenlendiği gibi yurtiçi ve yurtdışındaki fuarlara da katılım sağlanıyor. İran’dan Amerika’ya, Gürcistan’dan Japonya’ya kadarki organizasyonlara turizmcilerle birlikte katılan Van Valiliği; kentin tarihi ve turistik ören yerlerinin tanıtıldığı Türkçe, İngilizce, Farsça ve Kürtçe dillerinde CD ve kitap hazırladı.


Van’ın kültürüne önemli katkılar sağlayan merhum Fevzi Levendoğlu’nun seslendirdiği Van türkülerinin yer aldığı ‘Ahde Vefa’, Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) ile ortaklaşa yapılan ‘Van İçin Bir Şarkı Bestele’ CD’leri hazırlandı. Van Güzel, Uluslararası Doğu Anadolu Bölgesi Geleneksel Mutfak Kültürü ve Van Yemekleri Sempozyumu, Vangölü İnci Kefali’nin Kutsal Göç Yolculuğu, Fotoğraflarla Van Denizi Hazinesi tanıtım kitapları bastırıldı. Şimdi de Evliya Çelebi’nin seyahatnamesinde Hz. Davut zamanında yapıldığını rivayet ettiği ve 95 yıl aradan sonra restore edilerek yeniden ibadete açılan Süleyman Han Camii’nin tanıtım kitabı çıkarıldı. Fotoğraflarla zenginleştirilen 73 sayfalık kitapta, Vali Karaloğlu’nun da bir önsüz yazısı bulunmakta.


Bahçesaraylı Kürt mutasavvıf Fekiye Teyran adına düzenlenen kültür ve sanat festivalinin kitabı da, yine Van Valiliği tarafından hazırlanmaktadır.

Editör: Wan Haber