Demirel’in cenazesi bugün saat 07.45’te hastaneden alındı. İlk tören Güniz Sokak’taki evinin önünde saat 08.00’de yapıldı. 45 dakika süren törenin ardından, cenaze yıllarca görev yaptığı TBMM’ye götürüldü.

Güniz Sokak’taki tören için bazı yollar kapatıldı. Yakınları ve sevenleri Güniz Sokak’a koştu. Saat 07.45’te Süleyman Demirel’in naaşı Güniz Sokak’a götürülmek üzere hastaneden çıkarıldı.

Saat 08:00’de Süleyman Demirel’in naaşı evinin bulunduğu Güniz Sokak’a getirildi. Askerlerin omuzlarında taşınan Demirel’in naaşına gül yaprakları atıldı. Bunun yanında Güniz Sokak da gülsuyu ile yıkandı.

Aile yakınları, eski siyaset arkadaşları Güniz Sokak’ta Demirel’e veda etti.

Meclis’te devlet töreni düzenlendi
Süleyman Demirel için Güniz Sokak’ta düzenlenen ilk törenin ardından, ikinci tören yıllarca görev yaptığı TBMM’de gerçekleştirildi.

Meclis’te düzenlenen tören için birçok siyasetçi de yerlerini aldı. Süleyman Demirel ile birlikte çalışan siyasilerle birlikte, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 12. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile CHP ve MHP’li milletvekilleri, Süryani Metropoliti, ordu komutanları törene katılırken HDP’den hiçbir siyasinin Meclis’e gelmemesi dikkat çekti.

KKTC’den Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu ve eski Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun bulunacağı törene şu isimler de katıldı:

Hırvatistan Eski Başbakan Yardımcısı ve Eski Dışişleri Bakanı Mate Granic, Kırgızistan Dışişleri Bakanı Erlan Abdyldaev, Ukrayna Parlamentosu Milletvekili ve Kırım-Tatar Meclisi Eski Başkanı Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Azerbaycan Milli Meclis Başkanı Oktay Asadov ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Halef Halefov, Nahçivan Başbakanı Alovsat Bakşıyev, Romanya Dışişleri Bakanlığı Devlet Sekreteri Georghe Ciamba, Gürcistan Mülteciler ve Yerleşim Bakanı Sozar Subari.

Erdoğan: İslamköy’den çıktığını hiç unutmadı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel için TBMM’de düzenlenen törende yaptığı konuşmada ”İslamköy’den çıktığını hiç unutmadı, aksine hep gururla ifade etti” dedi.

Erdoğan, törendeki konuşmasında şunları söyledi:

“Başta ailesi olmak üzere herkese baş sağlığı diliyorum. Rahmetli Demirel yarım asır boyunca devlet kademesinin her bölümünde hizmet vermiştir. Canlı bir tarihti. Yer yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır derler. Demirel kendine has tarzı olan bir devlet adamıydı. Isparta’dan, İslamköy’den çıktığını hiç unutmadı, aksine hep gururla ifade etti. Milletle güçlü bir bağıydı bu… Bu alanda ayakta kalmak, kalıcı olmak öyle kolay değildir. Milletin dilini yakalamak kolay değildir. Bunun için de milletle aynı dili konuşmanız gerekiyor. Demirel işte tüm bu vasıfları üzerinde toplayan bir isimdi. İsmini dahi marka haline getirmiş bir siyasetçinin hatırasına saygı göstermek bir vecibedir. Ülke için gittiğim bir çok yerde hizmetlerinin hizmetine rastladığımı birisimdir. Güniz Sokaktaki evi bundan sonraki nesillere onu yaşatan eserler olacaktır. Belgeleriyle adete arşiv olmuş Güniz sokakta bundan sonra gençliğin hizmetine sunulacak bir gelecek herkese yol açıcı olacaktır. Bir kez daha ailesinin ve ülkemizin başı sağ olsun diyorum.”

Demirel’in naaşı Meclis’ten top arabasına konularak vatandaşların korteji eşliğinde Kocatepe Camisi’ne götürülmek üzere yola çıktı. Burada cuma namazının ardından cenaze namazı kılınacak. Demirel’in naaşı daha sonra memleketi Isparta’ya götürülecek ve cumartesi günü burada defnedilecek.  (Hürriyet, ZETE)

Editör: Wan Haber