İzmir'e bağlı Ödemiş ilçesinin Türkönü köyü yakınlarında inşa edilen modern çöp deponi alanı tesisi ile gündeme gelen Neikeia antik kentine ait kalıntılara, Beydağ Barajı sulama kanallarının inşası sırasında rastlandı. Sulama kanallarının döşemesi için Ödemiş Müzesi denetimli yapılan kazıda yan yana iki mezara ulaşılırken, mezarda camdan koku şişesi ve kırık bir vazo bulundu.
Neikeia antik kenti nekropol alanının güneyinde iş makinesi ile yapılan kazıda, bitişik duvarlı iki mezar ortaya çıktı. İş makinesi nedeniyle duvarları tahrip olan mezarlarda az miktarda insan kemiği, camdan şişkin karınlı koku şişesi ve halka dipli vazo kırıntıları bulundu. Roma İmparatorluk dönemine ait olduğu anlaşılan cam koku şişesi ve vazo kalıntıları, yetkililer tarafından müzeye götürüldü. Çöp deponi alanının kurulacağı bölgeye yaklaşık 500 metre mesafede, toprağın bir metre altından çıkan kalıntılar, Neikeia kentinin sınırları hakkında önemli ipuçları vermiş oldu.
Konuyla ilgili bilgi veren emekli arkeolog Prof. Dr. Veli Sevin, "Antik Neikeia kentinin nekropol alanının güney sınırında yapılan sulama borusu döşeme çalışmaları sırasında, iş makinaları tarafından tahrip edilen yan yana iki mezar odasının Roma İmparatorluk dönemine ait olduğunu sanıyoruz" dedi.
Yüzeyden bir metre kadar derinlikte yer alan mezarların duvarlarının taş ve tuğla örgülü, yükseklikleri de yarım metre olduğunu belirten Sevin, ortaya çıkan mezarlarla ilgili şu bilgileri verdi: "Mezarların tabanlarının tuğla bloklarla döşeli olduğunu gözlemledik. Üstleri kapak taşı levhalarla kapatılan mezarların büyük bölümü iş makinaları tarafından tahrip edilmiş bulunan odaların yönleri kuzey-güney doğrultusundadır. Cesetlerin başları kuzeye gelecek şekilde yatırıldığı anlaşılmaktadır. İş makinası kepçesi tarafından dağıtılmış bulunan mezarlardan, az miktarda insan kemik parçaları ile camdan, şişkin karınlı bir koku kabı şişesi ele geçmiştir. Gayet özenli bir işçiliğe sahip olan sağlam durumdaki cam şişe, M.S. 2. ya da 3. yüzyıllardan kalmadır. Ayrıca, yine bu bölgedeki kazı çalışmaları sırasında Roma Dönemi'ne ait halka dipli bir vazo kırık durumda elde edildi. Çöp deponi alanı olarak belirlenen yerin 5-6 yüz metre kadar güneyinde saptanan Roma mezarları ve çanak çömlek parçaları, antik Neikeia kenti sınırlarının nerelere kadar uzandığını göstermesi bakımından büyük önem taşımaktadır."
(AG-ERG-Y)

03.12.2012 07:48:33 TSI

Editör: Wan Haber