BDP İzmir Kadın Meclisi, Paris'te 3 Kürt kadın siyasetçinin katledilmesini protesto etmek için Basmane Meydanı'ndan Eski Sümerbank önüne yürüyüş gerçekleştirmek istedi. Yapılacak olan yürüşe polis Valilik kararını gerekçe göstererek Basmane Meydanı'na çıkan tüm yolları kapatarak meydana yakın yerlerde yurttaşları aradı. Bu arada polis ve kitle arasında kısa süreli gerginlik yaşandı. Basmane Meydanı'ndan BDP İzmir İl binasına yapılan yürüyüşe ESP, Partizan, DİP, HDK bileşenleri ve yüzlerce kadın katıldı. Polis kortejinde gerçekleştirilen yürüyüşte "Katliam aydınlansın" pankartı ve "Barış şehitleri ölümsüzdür. Hesabını soracağız", "Katlederek barış olmaz" dövizleri taşınarak, sık sık "Şehid namırın", "Biji serok Apo", "Katil T.C. işbirlikçi Fransa" sloganları atıldı. Kadınlar yürüyüş boyunca katledilen kadınların isimlerini okuyarak "Ez li vir im" ve "Burada" demesi dikkat çekti. Grup adına açıklamayı okuyan Safiye Tunç, yapılan katliamın aydınlatılmasını isteyerek, "Üç kadın yoldaşımız özgürlük mücadelesinden vazgeçmemiştir. Her zaman Kürdistan dağlarına sevdalı olarak özgürlük alanlarında kadının özgür kişiliğini ve kimliğinin gelişmesinde eşşiz bir çaba ve emek sahibi olmuşlardır. Faşistlere, baskılara ve katliamlara boyun eğmeyeceğiz" diye konuştu. Açıklamanın ardından yaşamını yitiren kadınlar anısına saygı duruşu yapıldı. Açıklama söylenen "Çarxe Şoraşe" marşı ile sona erdi.

VAN

BDP Başkale İlçe Örgütü önünde bir araya gelen çok sayıda yurttaş, “Uluslar arası komplocu güçleri kınıyoruz” pankartı taşıyarak, çarşı merkezine kadar yürüyüş düzenledi. Açıklamada konuşan BDP Başkale İlçe Başkanı Canan Güler, diyalogun başlatıldığı bir süreçte 3 Kürt kadınının katledildiğini hatırlatarak, “Buradan bütün dünyaya sesleniyoruz. Bu karanlık güçleri kimler destekliyorsa en az katliamı yapanlar kadar suçludur. Biz Kürt halkı sonuna kadar kadrolarımızın çizgisinden yürümeye kararlıyız. Karanlık hiçbir güç önümüzde engel olamaz. Kürt halkının başı sağ olsun” dedi.

AĞRI

BDP Doğubayazıt İlçe Örgütü ve TUHAYD-DER Temsilciliği ilçe binasında basın toplantısı düzenledi. Toplantıya Doğubayazıt Belediye Başkanı Canan Korkmaz, BDP Doğubayazıt İlçe Başkanı İbrahim Kaya, TUHAYD-DER Temsilcisi Mehmet Bozkurt, meclis üyeleri ve yurttaşlar katıldı. Yapılan saldırının kabul edilemez olduğuna dikkat çeken BDP Doğubayazıt İlçe Başkanı İbrahim Kaya, “Halkımızla birlikte bu katliamı kitlesel olarak kınayacağız. Barış sürecinde böyle bir suikastın olması üzücüdür. Bizler Pazartesi günü saat 11.30’da BDP ilçe binası önünden İnsan Hakları Anıtı önüne kadar yürüyüş yaparak basın açıklaması ile katliamı lanetleyeceğiz. Duyarlı, barıştan yana olan herkesi davet ediyoruz “ dedi. DİHA

Editör: Wan Haber