Sudan ve Güney Sudanlı iş adamları, Berlin'in ev sahipliğini yaptığı "Almanya-Sudan ve Güney Sudan Ekonomi Konferansı"nda bir araya geldi.
Almanya-Afrika İş Konseyi ve Ghorfa Arap-Alman Sanayi ve Ticaret Odası tarafından organize edilen konferansa Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, Sudan Dışişleri Bakanı Ali Karti ile Alman, Sudan ve Güney Sudanlı çok sayıda iş adamı katıldı. Westerwelle yaptığı konuşmada, Sudan ve Güney Sudanlı işadamlarının bir ekonomi konferansında bir araya gelmesinin "tarihi bir gün" olduğunu belirterek, taraflar arasındaki uyuşmazlıkların sona erdirilmesinin önemine dikkat çekti. "Bu konferans Sudan ve Güney Sudan'ın barışçıl gelişimine katkıda bulunmaktadır" diyen Alman Bakan Westerwelle, "barış, sosyal adalet ve istikrarın" ülkelerin ekonomik gelişimine yaptığı katkının altını çizdi. "Almanya, Sudan ve Güney Sudan arasındaki barış sürecini desteklemektedir" diyen Westerwelle, "Taraflar arasında hasmane duygular ortadan kalksın. Barış sürecini desteklememizin bir diğer nedeni de bölgede sivilleri düşünmemizden kaynaklanıyor" dedi.
Westerwelle ayrıca, barış ve huzur olmadan güvenlik ve ekonomik gelişmenin de olmayacağını söyledi.
Sudan Dışişleri Bakanı Ali Karti ise, konferansa ev sahipliği yaptıkları için Alman yetkililere teşekkür ederek, "Biz barış istiyoruz. Bazen ilişkilere ekonomik konulardan başlamak daha iyi olur" diye konuştu.
Tarafların birbirlerinin kültürlerini anlamaya çalışması gerektiğini vurgulayan Karti, "Bu kültürü anlarsak, zaten orada diyalog başlar" dedi. Karti ayrıca, "Çözümü zor olan problemleri süreç içerisinde azaltacağımıza inanıyorum. Önemli olan tarafların barışı samimi olarak istemesi. Biz iki ülkenin gelecekte barış içerisinde yaşayacağına ve Afrika'ya örnek olacağımıza inanıyorum" ifadelerini kullandı.
Güney Sudan, iç savaşı sona erdiren barış anlaşması ile Sudan'dan ayrılarak bağımsızlığını ilan etmişti. Bununla birlikte taraflar arasında hala çok sayıda sınır ihtilafı bulunuyor.
(CC-D)

29.01.2013 16:21:50 TSI

Editör: Wan Haber