Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, "Interpol ya da Europol çerçevesinde yapılan açıklamaları TFF'nin cevaplaması gerektiğini düşünüyoruz. Eğer onların bir takım tespitleri varsa muhakkak Türk makamlarıyla bunu paylaşacaklardır. Nihayetinde muhattap Türk makamları da bu bilgileri Türk yargısıyla paylaşacaktır" dedi.
Avrupa Polis Teşkilatı (Europol) Başkanı Rob Wainwright'ın dün yaptığı açıklama Türkiye'yi de sarstı. Europol, geniş çaplı araştırmasında 680 futbol maçında şike olduğunu tespit etti. Bu maçların 380'i Avrupa'da 300'ü ise diğer kıtalardaki organizasyonlarda oynandı. Bakan Kılıç, konuya ilişkin bakanlık binasında gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, "Avrupa Birliği Polis Teşkilatı (Europol) çok ciddi bir şike soruşturması yürütüyor. Dünya çapında birçok lig zan altında. Türkiye liginde 79 maçta şike yapıldığı söyleniyor. Bakanlık olarak Türkiye'nin hakkını nasıl savunacaksınız, TFF'yi devreye sokmak gibi bir girişiminiz olacak mı?" şeklindeki sorusu üzerine Kılıç, "Türkiye bir hukuk devleti. 3 Temmuz sürecinin başından beri bu gerçeğe dikkat çektik. 6222 Sayılı kanunu yürürlükte. Bu anlamda bakıldığında Türkiye devleti ve parlamentosu şike ve benzer suçlarla ilgili olarak, özel kanun çıkaran ilk ülkelerden birisi oldu. Türkiye'deki yasal yaptırımlara baktığınız zaman pek çok Avrupa ülkesinde olmayan sert yaptırımlar rahatlıkla görülecektir. Geride kalan tek şey 6222 sayılı kanunun o anlamdaki yükümlülüklerinin bağımsız yargı tarafından harfiyyen uygulanmasıdır, yargı süreçleri devam etmektedir. Hatırlayacaksınız biz sürecin en başından beri şunu söyledik; konu yargıya intikal etmiştir, yargı bağımsızdır, bir hukuk devletinde yargı kararları üzerinde tesir oluşturacak hamleler yapmak hukuk dışılık olur. Dolayısıyla hukukun bu anlamda vereceği kararları saygıyla karşılamak gerektiği kanaatindeyim. Onun dışında Interpol ya da Europol çerçevesinde yapılan açıklamaları TFF'nin cevaplaması gerektiğini düşünüyoruz. Eğer onların bir takım tespitleri varsa muhakkak Türk makamlarıyla bunu paylaşacaklardır. Nihayetinde muhattap Türk makamları da bu bilgileri Türk yargısıyla paylaşacaktır. Bizim özen gösterdiğimiz en önemli konu sürecin siyasallaşmaması konusudur. Başından itibaren bu özel bir konudur, Türk futbol taraftarlığı başka bir tararftarlığı kaldırmaz. Futbol taraftarlığı yargı dışındaki bir karar sürecinin hassasiyetlerini de kaldıramayabilir. O nedenle özerk TFF kendi yetkileri ve bağlı olduğu yasalar çerçevesinde gereken adımları süreç içerisinde atacaktır ve atmalıdır ve yine yargı kurumları da bağımsız yargı anlayışları çerçevesinde atması gereken adımları atacaktır. Bunun dışında yapılacak gher türlü açıklama futbol kamuoyunda daha başka gerilimler meydana getirebilir, yönetilmesi zor süreçler meydana getirebilir. Biz sürece siyaset eliyle müdahale etmek yerine, süreci yargının ve TFF'nun kararlarına bırakmayı en doğru, en gerçekçi ve futbolun özerkliği ile en bağdaşan yol ve yöntem olarak değerlendirdik" ifadelerini kullandı.
Bakan Kılıç, "Europol'nden bilgi talep ettiniz mi?" sorusuna ilişkin ise, "Bizim Europol ya da Interpol'den bakanlık olarak bilgi talep etmemiz işin doğasına paralel olmaz. Zaten bu bilgiler bakanlığa değil, talep etmesi konusunda yargıya verilir veya eğer polisiye bir konu varsa talep etmesi halinde Türk polisine verilir. Bakanlık olarak yargıya intikal eden haberler üzerinden Europol'den veya Interpol'den bilgi talep etmeyiz, doğru bulmayız. Ama zaten devam eden yargılama süreçleri var, devam eden yargılama süreçlerinde hukukun imkan verdiği çerçevede yargının bu yönde bir talebi olursa bu talebi karşılamak ilgili kurumların görevi olacaktır" cevabını verdi.
(DY-SU-EYB-S)

05.02.2013 14:19:43 TSI

Editör: Wan Haber