Van Valiliği, Van Ticaret ve Sanayi Odası (VATBO), Van Ticaret Borsası’nın (VATBO) ortaklaşa düzenledikleri ‘Van-Bitlis 4. Uluslararası Su Sporları Festivali’ Kocaeli-Van Dostluk Parkı’nda başladı. Festivali izlemek isteyen 7’den, 70’e yüzlerce Vanlı sabahın erken saatlerinde Van Denizi sahilinde bulunan Kocaeli-Van dostluk Parkı’ndaki yerini aldı. 3 gün sürecek olan festival protokol konuşmalarıyla başladı. Bu yıl Van’ın yanı sıra Van Denizi çevresindeki tüm yerleşim yerlerini içine alan etkinlik ve yarışmalara katılmak üzere ABD, KKTC, İran ve Türkiye’nin çeşitli illerinden yaklaşık 700 sporcu geldi.


“İNSANLAR ARTIK ACI VE GÖZYAŞI DEĞİL, BARIŞ VE HUZUR İSTİYOR”
Van’ın tarihi ve turistik değerleriyle ilerlediğini söyleyen Van Valisi Münir Karaloğlu, Vangölü çevresindeki 1,5 milyon insanın göle sırtını döndüğünü ve yeteri kadar değerlendiremediğini kaydetti. İnsanların yüzlerini göle çevirmek gerektiğini ve bunun için çalıştıklarını anlatan Vali Karaloğlu, “Bu yıl ilk kez uluslararası olarak düzenlediğimiz festivalimize ABD, KKTC ve İran’dan sporcular katılıyor. Bundan sonraki yıllarda çok sayıda uluslararası sporcuların etkinliklerimize katılmaları için daha büyük festivaller düzenleyeceğiz” dedi.


Bölgenin genç nüfusunun olduğunu ve bu gençleri spor, kültür ve sanatla buluşturmaları durumunda ülkenin de geleceğinin de aydınlık olacağına işaret eden Karaloğlu, bölgede yaşanan huzur ortamıyla birlikte insanların şenliklere daha büyük coşkuyla katıldıklarını kaydetti. Bölgede insanların artık acı ve gözyaşı değil, barış ve huzur istediğini aktaran Karaloğlu, vatandaşların sürece sahip çıkması durumunda sürecin daha başarılı bir şekilde ilerleyeceğini kaydetti.


Daha sonar bir konuşma yapan AK Parti Van Milletvekili Mustafa Bilici son zamanlarda Türkiye’de artık ocakların yanmadığına dikkati çekerek, ülkede huzur ve kardeşliğin olmasını istemeyen güçlerin istikrarı ve çözüm sürecini sekteye uğratmak için büyük gayret gösterdiklerini dile getirdi.
Son olarak kürsüye çıkan Burhan Kayatürk ise başlatılan çözüm sürecine engel olmak isteyenlere fırsat vermeyeceklerini dile getirerek, bu tür etkinliklere bölge insanının ihtiyaç duyduğunu kaydetti.


""

İRAN’DAN 50 SPORCU KATILIYOR
Son zamanlarda Türkiye’de artık ocakların yanmadığına dikkati çeken AK Parti Van Milletvekili Mustafa Bilici de, ülkede huzur ve kardeşliğin olmasını istemeyen güçlerin istikrarı ve çözüm sürecini sekteye uğratmak için büyük gayret gösterdiklerini bildirdi. Gezi parkı odaklı olaylara bölge halkının destek vermediğini ancak son zamanlarda yaşanan gelişmelerle bölge halkının olayların içine çekilmeye çalışıldığını aktaran Bilici, yıllardır huzur ve barışa hasret olan bölge halkının bu tür gelişmelere pirim vermeyeceklerini söyledi. Festivale İran’dan 50 sporcu ile katılan Doğu Azerbaycan Eyaleti Tebriz Milletvekili Emir Mashar, Van ile Azerbaycan halkının çok eski yıllara ait dostluklarının olduğunu belirterek önümüzdeki yıllarda daha kalabalık ekiple festivale katılacaklarını ifade etti.


""

VAN CANAVARI VAN KEDİSİYLE DENİZDE ŞOV YAPTI
Yapılan konuşmaların ardından ABD’den gelen “Stars Of Florida” akrobasi ekibinin gösterisi başladı. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği akrobasi ekibinin Türk Bayrağıyla vatandaşları selamladı. Festivalin düzenlendiği alana akın eden ve piknik yapan yaklaşık 5 bin vatandaş, akrobasi Türk bayrağıyla şovu izleyenlerden büyük alkış aldı.


SU PERİLERİNDEN DENİZ ÜSTÜNDE “ŞEMMAME” ŞOV
Rüzgara rağmen yaptıkları gösterilerle Vanlıları kendilerine hayran bırakan gösteri ekibinin, su kayağı yaparken bölgeye ait olan “Şemmame” oyunu gösterisi büyük alkış aldı. Kız ve erkek sporcuların birlikte su yüzünde bale gösterisinin ardından palyaço, Van Kedisi ve Van Canavarı kostümlü gösteriler özellikle çocuklardan büyük ilgi gördü. Festivale ayrıca Ak Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk, Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Yıldırım Güvenç, Vali Yardımcıları Mehmet Yüzer, Mehmet Özel, Hakan Alkan, Edremit Kaymakamı Mehmet Akif Celep, Erciş Kaymakamı Barboros Baran, YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, İl Jandarma komutanı Kurmay Albay Nurettin Alkan, Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (VATSO) Necdet Takva, Van Ticaret borsası Başkanı (VATBO) Salman Toprak, ünlü pop sanatçısı Burak Kut, sivil toplum örgüt temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.

""

Editör: Wan Haber