Yükseköğretim Kurulu Türkiye Öğrenci Konseyi tarafından yürütülen 'Yarının Liderleri Projesi' kapsamında Selçuk Üniversitesi (SÜ) Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel 'Liderlik Odaklı Yöneticilik' konulu söyleşi gerçekleştirdi.
Rektör Prof. Dr. Gökbel, Selçuk Üniversitesi Senato Salonu'nda gerçekleşen toplantıda Türkiye Öğrenci Konseyi Koordinatörü Nurefşan Zeynep Ekim ve üniversite bünyesindeki farklı bölümlerde öğrenim gören 30'a yakın öğrenci ile liderlik üzerine konuştu.

"LİDERLİĞİN ÖZÜ ETKİLEYEBİLMEKTİR"
Liderliğin özünün başkalarını etkileyebilmek olduğunu ifade eden Rektör Prof. Dr. Gökbel, lider bir kişinin belli bir amacı olması gerektiğine dikkat çekerek, "Liderliğin iki önemli olmazsa olmazı var. Bunlar amaç ve tutkudur. Liderin her şeyden önce bir amacı olmalı ve o amaç etrafından insanları etkileyerek örgütleyebilmelidir. Lider, topluluk içinde en net ve en berrak fikre sahip olan kişidir ve grup üyelerinin işe yönelik faaliyetlerini etkilemeli ve onları bir amaca doğru yönlendirmelidir. Bu nedenle liderlik anlık bir şey değil tamamen bir süreçtir. Ben de adaylık döneminde amacımı net bir biçimde koymuştum. O da Selçuk Üniversitesi'nin Dünyada en iyi 500 üniversite arasına girmesini sağlamaktı. Bu amaç doğrultusunda da çalışmalarımı sürdürüyorum" diye konuştu.

"HER YÖNETİCİ LİDER, HER LİDER DE YÖNETİCİ OLAMAZ"
Liderlik ve yöneticiliğin aynı şey olmadığını ve lider olan her kişide yöneticilik, yönetici her kişide de liderlik vasfı olamayacağını ifade eden Rektör Gökbel, "Yönetici ve lider arasında bazı farklar vardır. Yönetici süreci yönetir, idare eder. Lider ise sürece liderlik yapar. Yönetici korur, kurallara ve görevlerine göre işini yapar, lider ise kurallara göre görevini yapmasının dışında bunun üzerine koyar, geliştirir hatta dönüştürür. Yönetici sistemler üzerinde yoğunlaşırken liderler kişiler üzerine yoğunlaşır. Yönetici statü koyup, kabullenirken lider, statüye meydan okur ve onu daha da öteye götürmeye çalışır. Yönetici idareye bağlıdır. Lider ise güçlü iradeye bağlıdır ve kendi tutkularından güç alır. Yönetici nasıl yapılacağını bilir, lider ise bilmekle kalmaz başkalarına da öğretir. Yönetici kısa görüşlüdür, önündeki işe bakar, önündeki işi yapar. Lider ise vizyon sahibidir ve olaylara geniş perspektiften bakar. Yönetici işleri doğru yapmaya çalışır, lider ise doğru işleri yapar" dedi.
Rektör Prof. Dr. Hakkı Gökbel, toplantının son bölümünde öğrencilerin sorularını yanıtladı.
(AH-Y)

09.01.2013 15:31:40 TSI

Editör: Wan Haber