Elazığ Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Zeynep Bingöl, migrenin en çok bayanları etkilediğini belirterek, "Migreni tetikleyici faktörler arasında stres, sıkıntı, astım ve kalp ilaçları gibi faktörler bulunmaktadır" dedi.
Migrenin daha çok ataklar halinde oluştuğunu belirten Nöroloji Uzmanı Dr. Zeynep Bingöl, ağrının beraberinde kusma, ishal, görme bozuklukları gibi rahatsızlıkları da ortaya çıkardığını ifade etti. Dr. Bingöl, "Migreni tetikleyici faktörler arasında stres, sıkıntı, astım ve kalp ilaçları gibi faktörler bulunmaktadır. Deniz ürünleri, baharatlı yiyecekler, aşırı uyku ve az uyku gibi faktörler bu ağrıyı artırabilir. Migrene bulantı, kusma, ses hassasiyeti gibi şikayetler eşlik edebilir. Migren tedavisini üç şekilde tarif edebiliriz. Bunda perhiz çok önemlidir. Biz hastalardan özellikle aşırı kafein, aşırı çay ve kahve tüketiminden kaçınmasını önermekteyiz. Bunun dışında tetikleyici faktör olarak sigara, alkol, deniz ürünleri gibi, meyvelerden özellikle turunçgillerden kaçınmasını önermekteyiz. Kriz atak tedavisinin önlenmesi için ilaç var. Bunları doktor kontrollünde kullanmasını önermekteyiz. Perhizde biz hastalardan aşırı kafein kullanılmamasını önermekteyiz. Koruyucu tedaviyi ise ayda çok sık olarak görülen ataklarda ve hastalarda önermekteyiz. Bunun için hastanın tedavi uyumu ve kontrole gelmesi çok önemli. Migren tedavisi uzun bir süreçtir. Bunun için klasik ağrıkesicilerin sürekli kullanılmasından kaçınılmalıdır. Hasta işbirliği yapılarak, tedavi sürecine uyum göstererek, bu hastalığı atlatmak zor değildir" dedi.
Dr. Bingöl, tedaviye yanıt alamayan hastalarda akupunktur, botoks, tens gibi tedavi biçimlerinin de önerildiğini sözlerine ekledi.
(EK-YRT-CC-Y)

06.02.2013 15:27:14 TSI

Editör: Wan Haber