Temeli 25 Ekim 2011 tarihinde Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından atılan SOCAR Türkiye Ege Rafinerisi (STAR), TBMM'de kabul edilen yeni Teşvik Yasası kapsamında mevzuata ilk kez giren "Stratejik Yatırım" kapsamına alınan ilk yatırım oldu.
İstanbul Çırağan Oteli'nde düzenlenen törenle, Türkiye'nin ilk Stratejik Yatırım Teşvik Belgesi Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan tarafından SOCAR Başkanı Rövnag Abdullayev'e verildi. Törende bir konuşma yapan Zafer Çağlayan, 20 Haziran-30 Kasım tarihleri arasında STAR Rafinerisi dışında, 1925 adet Teşvik Belgesi ile 23.7 Milyar dolar yatırımın teşvik kapsamına alındığını belirterek, amaçlarının "yatırımcıyı yatırıma tahrik etmek" olduğunu vurguladı.

PETKİM'İN HAYATIMDA ÇOK ÖZEL BİR YERİ VAR
Petkim'in kendi hayatında da çok özel bir yeri olduğunu, babasının 1965-1975 yılları arasında Petkim'de çalıştığını ve 7 nüfuslu ailesine baktığını kaydeden Çağlayan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Şimdi Petkim sahasında SOCAR tarafından inşa edilen STAR Rafinerisi için Türkiye'nin ilk Stratejik Yatırım Teşvik Belgesi'ni vermek bana nasip oldu. Siftah SOCAR'dan, bereketi Allah'tan diyoruz. Yeni teşvik sistemi sanayi envanterine ve kısa adı GİTES olan Girdi Tedarik Sistemi çalışmalarının altyapısına dayanıyor. Türkiye'nin dışa bağımlı olduğu sektörlerde yatırımı destekliyoruz. İşte STAR Rafinerisi bunun en özgün örneği. Bugün 8.5 milyar dolar ödediğimiz motorin ithalatına STAR Rafinerisi üretime geçtiğinde 1.5 milyar dolar ödeyeceğiz. 1.6 milyon ton nafta üretimi ile, bu üründe 1.4 Milyar dolar daha az ithalat yapacağız. Hayallere değil, somut verilere dayanıyoruz. Yani geçmişte olduğu gibi 'Kim olursan ol gel' demiyoruz."
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan SOCAR Türkiye Başkanı (CEO) ve Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz, dünyanın içinde bulunduğu büyük krize karşın Türkiye'nin performansı ile herkesi kendisine hayran bıraktığını söyledi. "Türkiye'nin en kapsamlı yerlileştirme projesi" cümlesini kullandıklarını belirten Yavuz; "Yeni Teşvik Yasası kapsamında mevzuatımıza 'Stratejik Yatırım' konsepti getirilmişti, Hükümetimizin üretim ve ihracat odaklı, yerli üretimi öncelleyen, yüksek katma değer yaratma kabiliyetine sahip, ara malı üretimini teşvik eden bakış açısı, rafineri yatırımımız ile tam olarak örtüştü. Ülkemizin tanımladığı bu stratejiyi hayata geçiren bir yatırımı yapmanın gururunu yaşıyoruz" dedi.

PETKİM YARIMADASI BÖLGENİN EN ÖNEMLİ ÜRETİM ÜSSÜ OLACAK
Yavuz, yeni teşvik sisteminin sektörel gerçekliklerden kaynaklanan ve Türkiye'nin rekabet gücünü ve yerli üretimi öncelleyen bir sanayileşme stratejisi üzerine inşa edildiğini söyledi.
Yavuz, yeni teşvik sisteminin, ülkemizi büyük yatırımlara ev sahipliği yapacak bir konuma taşıyacak niteliğe sahip bir devrim olduğunu anlattı.
Şirkete verilen stratejik yatırım belgesinin, PETKİM yarımadasını ülkemizin Rafineri-Petrokimya-Enerji-Lojistik entegrasyonuna sahip örnek bir üretim üssü haline getirme vizyonuna çok büyük katkısı olacağını anlatan Yavuz, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bugün Ekonomi Bakanımız Zafer Çağlayan'ın elinden aldığımız teşvik belgemiz heyecanımızı artırdı. Çok yakında başta liman projemiz olmak üzere yeni stratejik yatırımlarımızı da kamuoyu ile paylaşacağız. SOCAR olarak biz; Petkim Yarımadasına, Petkim'in satın alınması ile birlikte yaklaşık 9 milyar dolar yatırım yapıyoruz. 2008-2018 döneminde TANAP projesi ile birlikte Türkiye'ye yapacağımız yatırımın tutarı 17 milyar dolara ulaşacak ve Türkiye ekonomi tarihinin en büyük doğrudan yatırımcısı SOCAR olarak biz olacağız. Hedefimiz Petkim yarımadasında minimum 15 milyar dolar ciro, 5 bin çalışan, 5 milyar dolar ihracata ulaşmaktır. Böylece 'İki Devlet, Bir Millet' olan Azerbaycan ve Türkiye ekonomilerine, yani büyük Türk milletine hizmet etmenin gururunu yaşamış olacağız."

RAFİNERİ İHALE SÜRECİ
SOCAR Türkiye'nin Petkim Yarımadası üzerindeki "Value-Site" vizyonunun en kritik adımı olan SOCAR Türkiye Rafinerisi'nin Petkim Aliağa Kompleksi içindeki saha düzenleme ve hafriyat çalışmaları sürüyor. Yaklaşık 10 ayı geride bırakan çalışmaların yüzde 50'si tamamlanırken, 5 milyon metreküpün üzerinde toprak yer değiştirdi.
Toplam 10 milyon 500 bin metreküp hafriyat yapılacağını belirten SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz, yılda 10 milyon ton ham petrol işleyecek rafinerinin en önemli özelliğinin Petkim'e rekabet gücü kazandırmak olduğunu vurguladı.
Yavuz; açıklamasında "rafinerimizi Petkim'in hammadde ihtiyacını karşılayacak şekilde konfigüre ettik, rafinerimizde üretilecek 10 milyon ton rafinaj ürününün 3 milyon tonu bizzat Petkim tarafından tüketilecek. Böylece Petkim taşıma, stoklama ve kalite maliyetlerinden minimum 100 milyon dolar tasarruf sağlayacaktır. Petkim yarımadasında yapacağımız petrokimya, liman ve enerji yatırımları ile birlikte tarihsel performansını dört kat daha iyileştirerek yoluna emin adımlar ile devam edecektir."
Petkim'in temel hammaddesi olan bugün ithal ettiği Nafta ve LPG değil, Türkiye'nin net ithalatçı olduğu jet yakıtı ve motorin ürünlerinin de yerlileştirilmesiyle dışa bağımlılığı azaltacaklarını vurgulayan Yavuz, sözlerini şöyle tamamladı: "Uluslararası teknik ve mali danışmanlarımız ile birlikte yoğun bir mesai harcadık, rafineri projemize teklif veren üç konsorsiyumdan gelen tekliflerin teknik değerlendirme süreci tamamlandı, ticari tekliflerin değerlendirme süreci ise devam ediyor, hedefimiz Aralık ayı içerisinde bu süreci de tamamlamaktır. Projemizi gerçekleştirme yolunda, bürokratik, teknik ve mali açıdan hiçbir engelimiz kalmamıştır. Bizden desteklerini esirgemeyen herkese teşekkür ediyorum."
(BK-HO-Y)

05.12.2012 14:13:34 TSI

Editör: Wan Haber