2015 yılı Temmuz ayından bu yana bölgede yaşanan ve günden güne tırmanan çatışmalarda büyük bir can kaybı yaşanırken, olaylar bölge ekonomisini ve sosyal ilişkileri de adeta bozguna uğrattı. 

Ailelerin dağılmasına ve konuyla ilgili tartışmaların daha da içinden çıkılmaz hale gelen bu durumdan dolayı bölgedeki sivil toplum örgütleri oldukça kaygılı.

Çatışmaların çözüm olmayacağına inanan sivil toplum örgütü yetkilileri, daha önce oluşturulan çözüm masasının etrafında yeniden bir araya gelinmesi gerektiğini düşünüyor.

5-243.jpg

"BÜYÜK BİR TRAVMA OLUŞTU"

Konuyla ilgili olarak gazetemize açıklamalarda bulunan Van Baro Başkanı Murat Timur, bölgede yaşanan çatışmaların Şeyh Sait dönemini andıran bir travmaya yol açtığını söyledi.

Cumhuriyet tarihinde böyle bir travmanın ancak 1920'li yıllardaki Kürt isyanlarında görülebileceğini ifade eden Timur, "Bu travmadan nasıl çıkılacak, önce bunun yolları aranmalıdır" dedi.

"AMAÇ LEGAL SİYASETTİ"

Bölgede yaşanan çatışmaların konunun tartışılma biçimiyle ilgisi olmadığını da ifade eden Timur, şöyle devam etti:

"Hükümet bu soruna başta gereken teşhisi koymuştu, 'Kürt sorunu vardır, çözülmelidir' denmişti. Bunun için de legal siyasetti hedef, örgüt legal siyasete çekilecekti. Ancak şimdi bakıyoruz ki, daha önce denenen ve çözüm olmayan yöntemler yeniden devreye sokuluyor. Bu sorunun artık yeni paketlerle, yeni güvenlik uygulamalarıyla çözülemeyeceği aşikârdır, bu yoldan vazgeçilmelidir."

"GÖRÜŞMELER YENİDEN BAŞLASIN"

Konu ile ilgili olarak geçtiğimiz günlerde Ankara'da, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile de görüştüklerini belirten Timur, şunları kaydetti:

"Biz 5 baro başkanı Ankara'da başbakanla görüştük. Hemen hemen aynı şeyleri söyledik. Yani sivil toplum örgütlerini, ya da başkalarını devreye sokarak bu sorunu çözmeye çalışmak sonuç alıcı olmaz, bunu daha önce de yaşadık. Çözme iradesini gösterecek olan hükümettir, muhataplar da zaten bellidir. Yeni muhataplar aramak yerine hükümetin sorunu ilk tespit ettiği biçimiyle ele alıp yeniden görüşmeleri başlatması daha mantıklı olacaktır. Hepimizin beklentisi, tarafların yeniden daha önce oluşturdukları masanın etrafında bir araya gelmesi ve çözüm konusunu müzakere etmesidir."

6-132.jpg

"ÇÖZÜM ADRESİ HÜKÜMETTİR"

Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Başkanı Necdet Takva da, bir numaralı çözüm adresinin hükümet olduğunu söyledi.

Hükümetin bu iradeyi geliştirebilecek güce ve imkânlara sahip olduğunu belirten Takva, "23 Temmuz Suruç olayından sonra buzdolabına kaldırılan 'çözüm süreci' yeniden başlatılmalıdır. 2013 Nevroz'unda belirtilen çizgiye yeniden gelinmelidir. Bu yöndeki taleplerimizi her seferinde dile de getiriyoruz. Bunun altyapısını oluşturacak olan da hükümettir, bunu yapacak olan devlettir." dedi.

"EKONOMİ DİBE VURDU"

Bölgede yaşanan olaylardan dolayı yatırımların, turizmin ve ticari ilişkilerin tamamen durduğuna dikkat çeken Takva, "Yaşanan olaylardan dolayı her alanda bir durgunluk var. Perişan haldeyiz. Hiçbir iş yapamıyoruz. Ekonomi bu olaylarla birlikte dibe vurdu. Buna mutlaka bir çözüm bulunmalıdır. Dediğim gibi çözüm de, tarafların yeniden barış masasına oturmasıdır. Konu kaldığı yerden müzakere edilmeye devam edilmelidir." diye kaydetti. (Adil Harmancı - Prestij Gazetesi)

Editör: Wan Haber