2004 yılında çıkarılan ve 49 ilde uygulamaya konulan 5084 Sayılı Teşvik Yasası'nın yıl sonunda bitmesinden ötürü, 15 STK üyesi bir araya gelerek, sürenin uzatılmasını istediler.
Şanlıurfa Ticaret Ve Sanayi Odasında GAP Gazeteciler Birliği Genel Başkanı Zeynel Abidin Başkanlığındaki Toplantıya Kahramanmaraş, Şanlıurfa Adıyaman Ticaret Odaları başkanlarının yanı sıra ilgili 15 STK temsilcisi katıldı.
Açılış konuşmasını yapan GAP Gazeteciler Birliği Genel Başkanı Zeynel Abidin, "biz çok geniş katılımlı bir toplantının duyurusunu yapma gereği duymadık. 49 ilde uygulanmakta olan ve gelişmemiş bölgelerde istihdamın artırılmasını amaçlayarak 2004 yılında çıkarılan 5084 sayılı teşvik yasası ile sağlanan sigortaların işveren payı destekleri 31 Aralık 2012 tarihinde sona ermektedir. Bugün 5084 sayılı teşvik yasası kapsamında 49 ilde yaklaşık 950.000 sigortalı çalışan olduğu ve sigorta işveren payı muafiyetinden yararlanmaktadırlar, Eğer bu muafiyetler bir müddet daha devam ettirilmez ve yeni teşvik yasasından da yararlandırılmazlarsa ortaya yatırımcıları açısından eski ve yeni arasında çok büyük bir haksız rekabet ortamının çıkacağı aşikardır" dedi.
GAP Gazeteciler Birliği Genel Başkanı Abidin, daha sonra sözlerine şöyle devam etti:
"Hükümetimiz 2012 Haziran ayında yürürlüğe koyduğu 3305 sayılı yatırımları teşvik yasasıyla Türkiye'yi 6 bölgeye ayırarak, bölgesel yatırımları teşvik kararına imza atmıştır. Umuyoruz ki bölgemizin makûs talihini bu kararlar neticesinde yapılacak yatırımlarla yeneceğiz.Ancak yeni teşvik yasası şu an mevcut 49 ilde uygulanmakta olan 5084 sayılı teşvik yasası ile aynı veya devamı niteliğinde değildir, yeni yapılacak yatırımları kapsayan ve daha ziyade büyük yatırımlara odaklanmış bir teşvik yasasıdır. Yeni teşvik yasası bölgelere göre farklı oranlarda avantajlar içermekle birlikte, Türkiye'nin tamamına uygulanan bir teşvik yasasıdır. 5084 sayılı teşvik yasası ise makroekonomik performans göstergelerine göre Türkiye'nin diğerlerine göre gelişmemiş 49 ili için uygulanan bir destek paketiydi. 5084 sayılı yasa bir anlamda istihdama odaklı, yeni yasa ise daha ziyade yeni yatırımlara odaklı bir teşvik yasasıydı."
Bugün 5084 sayılı teşvik yasası kapsamında 49 ilde yaklaşık 950.000 sigortalı çalışan olduğu ve sigorta işveren payı muafiyetinden yararlanmakta olduğunu belirten Abidin, , Eğer bu muafiyetler bir müddet daha devam ettirilmez ve yeni teşvik yasasından da yararlandırılmazlarsa ortaya yatırımcıları açısından eski ve yeni arasında çok büyük bir haksız rekabet ortamının çıkacağı aşikardır. 5084 sayılı yasa ile bu gün sağlanan sigorta işveren payı indirimi birkaç yıl daha uzatılmazsa mevcut yatırımların çoğu yılın ilk çeyreğinde dökülmeye başlar, ülkemizde bölgemizde bu durumda büyük ekonomik kayıplara uğrar, binlerce çalışan işsiz kalır, sigorta gelir artışı bekleyen hükümetimiz de bu durumda hedeflerinin aksine, sigorta primlerinden artış beklerken işsizlik sigortası ödemek durumunda kalır. Bölgemizden bu toplantıya katılarak bu endişemiz ve çağrımıza imza atan, basın ve iş adamları kuruluş temsilcileri olarak hükümetimizden acil olarak şunların yapılmasında yarar olduğu kanaatindeyiz" ifadelerini kullandı.
(RÇ-YHY-Y)

17.12.2012 18:23:57 TSI

Editör: Wan Haber