Diyarbakırlı Subakut Sklerozan Panensefalit (SSPE) hastası Furkan Aslan'ın ailesi, çocuklarının sırtında yaralar oluşmaması ve yatakta rahat yaşayabilmesi için, hastanelerde kullanılan ortopedik yatak alabilecek hayırsever vatandaşların yardımını bekliyor.
İddiaya göre, 14 yıl önce kızamık aşısı iğnesi vurulan Furkan, 11 yıl aradan sonra yatağa mahkum oldu. Yapılan tetkikler sonucu SSPE hastalığı tanısı konulan Furkan Aslan'ın bebekken yaptırdığı kızamık aşısı iğnesi sonucu bu hastalığa yakalanarak yatağa mahkum olduğu belirtildi. Konuşamayan, duyamayan ve görme algısını da her geçen gün kaybeden Aslan'ın annesi Emine Aslan, çocuğunun yapılan yanlış iğne nedeniyle bu duruma düştüğünü iddia ederek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a seslendi. Anne Emine Aslan, "Başbakan'dan tedavisi için yardım istiyorum. Çocuğum, sürekli sırtüstü uzanmaktan dolayı, vücudu yara bere içerisinde. Hastanelerde kullanılan ortopedik yatak almam lazım ancak, buna imkanım yok. Başbakan'dan çocuğum için ortopedik yatak istiyorum" şeklinde konuştu.
Çocuğu bu hastalığa yakalanmadan önce maddi durumunun iyi olduğunu belirten anne Aslan, bu hastalıkla birlikte elinde avucunda bulunan tüm parasını tedavi için harcadığını söyledi. Kardeşinin hastalık nedeninin yapılan yanlış iğne olduğunu iddia eden abla Ayşe Tugay ise kardeşi için yetkili ve hayırseverlerden yardım beklediklerini dile getirdi. Tugay, "Öncelikle kardeşimin tedavisinin yapılmasını istiyorum. Başbakanımıza sesleniyorum. Kardeşimin tedavisini üstlenirse çok memnun olurum. Kimse kabullenmiyor ancak, kardeşimin iğne nedeniyle böyle olduğu doktor raporuyla sabit. Artık bu iğne okulda mı vuruldu, yoksa başka yerde mi bunu bilemiyoruz? Bu çocuğun rahat bir şekilde yaşayabilmesi için ortopedik yatağa ihtiyacı var ancak, bizim de elimizde bir şey kalmadı. Ben evliyim ancak, sabah uyanır uyanmaz buraya Furkan'ın yanına geliyorum. Çünkü annem tek başına onu kaldıramıyor. Beraber mamasını veriyoruz. Kıpırdayamıyor, konuşamıyor, yürüyemiyor. Bizim bakımımıza muhtaç. Sürekli sırt üstü uzanmaktan da sırtında yaralar oluşuyor. Onu hastaneye götürdüğümüz zaman eve gelmek istemiyor çünkü, hastanedeki yatak rahat. Ben kardeşim için sadece bir yatak istiyorum. Başka bir şey istemiyorum" diye konuştu.
Mahallelerini gezmeye gelen Vali Mustafa Toprak'ın yanına giderek yardım talebinde bulunduğunu dile getiren Abla Tugay, gelen memurların, evdeki eşyalara bakarak, maddi durumlarının iyi olduğu gerekçesiyle yardım etmediklerini kaydetti. Tugay, "Vali bey, mahalleyi gezmeye gelmişti. Yanına gidip kendisinden ricada bulundum. Sağ olsun hemen yetkili memurlarını yolladı evimize. Memurlar evdeki eşyalara baktılar. Daha sonra, sizin evinizde plazma televizyon, lap top, koltuk falan var. Annenin üç ayda bir aldığı maaş var. Sigortanız var. Biz size yardım edemeyeceğiz diyerek çıktılar. Evet, biz bunu inkar etmiyoruz. Furkan hastalanmadan önce durumumuz çok iyiydi. Ancak o hastalandıktan sonra biz her şeyimizi onun için harcadık. Elimizde, avucumuzda bir şey kalmadı. Furkan'ı üç ayda bir İzmir'e götürüyoruz. Her gidiş geliş bize 5 bin liraya mal oluyor. Biz erzak ya da para istemiyoruz. Sadece kardeşimin rahat etmesi için bir yatak istiyoruz" ifadelerini kullandı.
Kardeşinin 1998 yılında yapılan iğne nedeniyle yatağa mahkum olduğunu belirten ağabey Cengiz Aslan, kardeşinin 12 yaşına kadar herhangi bir rahatsızlığının olmadığını, okula gidip, gezip koşup oynadığını söyledi. Ağabey Aslan, "Kardeşim 1998 yılında yapılan bir iğne ya da aşıdan dolayı şu an yatağa mahkum durumda. 12 yaşına kadar hiçbir şeyi yoktu. Normal olarak okula gidip geliyordu. 12 yaşından sonra bir Kurban Bayramı sabahı geçirdiği nöbetle yatağa düştü, bir daha da kalkamadı. Devletimiz bize ilaçlarını veriyor. Her bir ilacının bedeli 500 lira. Bunu karşılıyorlar. Ben para ya da başka bir şey istemiyorum. Sadece tedavisini üstlenebilecek ve ona bir yatak alacak bir hayırsever vatandaş arıyorum" şeklinde konuştu.
SSPE hastalığına yakalanan çocuklarda önce davranış bozukluğu, mental gerileme ve görme bozukluğu görülüyor. Kesin tedavisi bulunmayan hastalık, ancak virüsün yayılmasını geciktiren ilaçlarla kontrol altına alınabiliyor.
(MY-AKK-AŞ-Y)

30.12.2012 15:52:31 TSI

Editör: Wan Haber