Trabzon Özel İmperial Hastanesi Kardiyoloji uzmanı Dr. Burhan Karahan, sporculara kalp sağlığı konusunda uyarılarda bulunarak "Sporculardaki ani ölümlerin sebepleri, travma veya altta yatan kalp damar hastalıklarıdır" dedi.
Son yıllarda dünyada spor aktiviteleri sırasında ani ölümlerin ortaya çıktığına dikkat çeken Dr. Karahan, şöyle konuştu: "Gerek dünyada gerek ülkemizde sportif aktiviteler sırasında beklenmedik ani ölümler ortaya çıkmaktadır. Sporla ilgili ölümler, şaşırtıcı, son derece trajik olup, sporcularda, spor ile ilgilenmek isteyenlerde ve ebeveynlerde ciddi endişelere yol açmaktadır. Sporculardaki bu ani ölümlerin sebepleri, travma veya altta yatan kalp damar hastalıklarıdır. Kalp kökenli ani ölümlerin nedenleri genellikle, kalp krizi, doğuştan gelen yapısal kalp bozuklukları ile ölümcül ritim bozuklukları ve kapak hastalıklarıdır. 30 yaş altı kişilerde damarsal anomaliler ön planda yer alırken, 30 yaş sonrasında kalp damarındaki daralma ya da tıkanma ön plana çıkmaktadır. Diğer taraftan, daha önce bilinen hiçbir problemi olmayan kişilerde, aşırı sıcak ve aşırı nemli veya çok soğuk havada spor yapmak, ishal ve kusmaya bağlı ciddi elektrolit dengesizliği durumlarında ağır fiziksel aktivitede bulunmak, aşırı alkol kullanımı, doping maddeleri, bazı psikiyatrik ve bağımlılık yapan ilaç kullanan kişilerde aşırı sportif aktivite ani ölümlere yolaçabilir."
Sporcuların yılda bir kez mutlaka kalp muayenesi yaptırmaları gerektiğine işaret eden Dr. Karahan, şunları söyledi: "Sağlıklı görünen bireylerin, aktif spor hayatına başlamadan önce rutin sağlık kontrolünden geçmesi, EKG, ekokardiyografi gibi birtakım kardiyolojik testlerin yapılması gerekmektedir. Böylece, istenmeyen olaylara ve hatta ani ölüme sebep olabilecek potansiyel olarak tehlikeli yapısal kalp hastalıkları teşhis edilerek, kişilerin hayatı kurtarılabilir. Sporcuların ise, yılda bir kez kalp muayenesi yaptırması önerilir."
(BK-EK-HO-Y)

09.01.2013 10:50:34 TSI

Editör: Wan Haber