Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) ile Televizyon Yayıncıları Derneği'nin (TVYD) düzenlediği Spor Programları Değerlendirme Toplantısı yapıldı.
WOW Airport Hotel'de düzenlenen toplantıya, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Yıldırım Demirören, Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan, RTÜK Başkanı Davut Dursun, TVYD Başkanı Adem Gürses, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı Halil Ünal ile vakıf temsilcileri, TFF yönetim kurulu üyeleri, TFF Merkez Hakem Kurulu (MHK) üyeleri, Türkiye Spor Yazarları Derneği temsilcileri ve televizyon kanallarının spor servisi sorumluları, spor programı yapımcıları katıldı.
Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç yaptığı açıklamada, faydalı bir toplantı gerçekleştirdiklerini belirterek, "Taraflar arasında konuşulması gereken konular konuşuldu. Sporun bütün ilgili tarafları, TFF, MHK, Kulüpler Birliği Vakfı, spor adamları, yayıncılar, yorumcular, genel yayın yönetmenleri ve spor müdürleri, yaşanması gereken konular hakkında söylemesi gerekeni söyledi. Bizim söylediğimiz de şudur 'Evet Türkiye'de bir takım olumsuz olaylar yaşanmaktadır. Bu olumsuz olayların sona erdirilmesi aklıselim insanların en önemli görevidir" dedi.

"GERÇEKÇİ ADIMLAR ATILIRSA TÜRKİYE'DEKİ BÜTÜN OLUMSUZ GÖRÜNTÜLER KISA BİR SÜRE İÇERİSİNDE ORTADAN KALDIRILABİLİR"
Atılacak gerçekçi adımlarla tribün olaylarının giderilebileceğini belirten Bakan Kılıç, "Gerçekçi adımlar atılırsa Türkiye'deki bütün olumsuz görüntüler kısa bir süre içerisinde ortadan kaldırılabilir. Bunların hiçbiri Türkiye açısından başa bela, sona erdirilmesi mümkün olmayan olumsuzluklar değil. Taraflar, arzu ederse bu olumsuzlukların tamamı ortadan kaldırılabilir. Türkiye Cumhuriyeti, 2020 Olimpiyat Oyunları'na aday olan bir devlettir. Bu, toplumda sporun tabana yayılması ve yaygınlaştırılması, spora gönül veren herkesin ortak sorumluluğudur. Türkiye'den dünyaya yansıyan spor görüntülerinin, resimlerinin ve olayların, olimpiyat ruhuyla bağdaşır bir zeminde olması, tüm vatandaşlarımızın ortak davasıdır. Bu kadar uluslararası organizasyonları gerçekleştiren bir ülkenin olumsuz görüntülerle anılmaması lazım. Futbolda yaşanan bir takım olayların diğer branşlara yansıtılmaması gerekir" diye konuştu.

"RTÜK ÜZERİNE DÜŞEN KANUNİ YETKİLERİNİ KULLANDI VE KULLANMAYA DA DEVAM EDECEK"
Kılıç, Gençlik ve Spor Bakanlığı olarak üzerlerine düşen görevi yapmaya hazır olduklarını ifade ederek, "RTÜK zaten üzerine düşen kanuni yetkilerini kullandı ve kullanmaya da devam edecek. 6222 sayılı kanun uygulamada. Hukuk adamları bu kanunu uygulamaya devam edecek. Biz istiyoruz ki empati yapalım. İnsan aklını kullanalım. Uzlaşı içinde olumsuzluklardan hızla geri adım atalım. Her kim olumsuzluklardan geri adım atarsa, milletimiz ve Türk sporu kendisini hiçbir zaman unutmayacaktır" ifadesinde bulundu.

"TÜRK FUTBOLUNUN PATRONU TFF'DİR"
Suat Kılıç, "Spor kulübü başkanlarıyla toplantı yapmayı düşünüyor musunuz ?" şeklindeki soruyu ise, "Türk futbolunun patronu TFF'dir. Federasyon tam özerk bir yapı. Biz Gençlik ve Spor Bakanlığı olarak, futbolun güncel tartışma konularına girmeyi doğru bulmadık. Bundan sonrası için de doğru bulmuyoruz. Uluslararası özerklik çerçevesinde, futbolun güncel sorunlarıyla ilgili aktif tarafları bir araya getirmek veya getirmemek, hangi konuları hangi zeminde tartışacağını belirlemek TFF'nin görevidir. Yardımcı kuruluşu ise Kulüpler Birliği Vakfı'dır. Onlar arzu ettikçe tüm kulüp başkanlarını bir araya getirme gereğini değerlendirirler" şeklinde cevapladı.
Bakan Kılıç 6222 sayılı kanunun uygulandığını, uygulamada bir takım aksaklıklar olması halinde Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun bazı önlemler alması gerektiğini ifade ederek, "İlgili kanunun uygulanması konusundaki hassasiyet, savcılık ve yargılama makamlarının takip etmekte olduğu bir durumdur. Ben, 6222 sayılı kanunun uygulandığı kanaatindeyim. Ama uygulamada birliği ve dengeyi sağlama adına alınması gereken bir takım önlemler varsa, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu bu önlemlerin gereğini değerlendirecektir. Yargı alanındaki ayrıntıya çok fazla girmek istemem ama kanun ortada, düzenlemeler açık ve uygulanma gereği de kaçınılmazdır" şeklinde konuştu.
(BH-EYB-S)

19.12.2012 16:07:43 TSI

Editör: Wan Haber