Hz. Mevlana'nın 739. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Etkinlikleri kapsamında Selçuk Üniversitesi Mevlana Araştırmaları Enstitüsü tarafından geleneksel hale getirilen ve bu yıl sporda şiddet ve hoşgörüsüzlüğün önüne geçilmesi amacıyla düzenlenen 'Gönlümüzdeki Mevlana' söyleşisinin 3'üncüsü gerçekleştirildi.
Süleyman Demirel Kültür Merkezi'ndeki söyleşiye eski Devlet Bakanı Işın Çelebi, Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan, A Milli Takım Teknik Direktörü Abdullah Avcı, Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri ve Teknolojisi Öğretim Üyesi ve Milli Takımlar Psikoloğu Yrd. Doç. Dr. Ziya Koruç, Beşiktaşlı Eski Futbolcu-Teknik Direktör Ali Gültiken ve Dünya Fair Play Komisyonu Üyesi Erdoğan Arıpınar katıldı. Söyleşiyi, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, Hz. Mevlana'nın 22. kuşaktan torunu Esin Çelebi, Konyaspor Başkanı Ahmet Şan, spor camiasının önde gelen isimleri, çok sayıda akademisyen ve öğrenci takip etti. Programın açılış konuşmasını yapan Selçuk Üniversitesi Mevlana Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Nuri Şimşekler, "Enstitü olarak bilim alanında elbette bir takım etkinlikler yürütüyoruz. Ancak her yıl geleneksel hale getirdiğimiz 'Gönlümüzdeki Mevlana Söyleşileri'yle alanında model olan farklı meslek gruplarından önde gelen kişileri davet edip, başta üniversitemiz öğrencileri olmak üzere tüm Konya halkıyla tanıştırmak istiyoruz. Bu sene de spor adamlarını bu söyleşilerimize davet ettik. Bizleri kırmayarak buraya geldikleri için çok teşekkür ediyorum" dedi.

"ENSTİTÜMÜZ MEVLANA'NIN BİZE EMANETİ"
Konuşmasına Ahmet Hamdi Tanpınar'ın 'Mademki Konya demek Mevlana demek' sözleriyle başlayan Rektör Prof. Dr. Hakkı Gökbel de, herkesin Hz. Mevlana ile ilgili söyleyecek bir sözü ve onun öğretilerinden öğrenecek şeyleri olduğunu söyledi. Rektör Gökbel, "Hz. Mevlana, Konya için çok şey ifade etmektedir. Bu yüzden Türkiye'deki ve Dünya'daki tek Mevlana Araştırmaları Enstitüsü Selçuk Üniversitesi'nde var ve bu enstitü her geçen gün daha emin adımlarla ilerliyor. Üniversitemiz bünyesinde pek çok fakülte, yüksekokul enstitü var ancak Mevlana Araştırmaları Enstitüsü'nün bir önceliği, bir ayrıcalığı var. Çünkü biz enstitümüze Hz. Mevlana'nın bir emaneti olarak bakıyoruz" şeklinde konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından eski Devlet Bakanı Işın Çelebi moderatörlüğündeki 'Gönlümüzdeki Mevlana Söyleşisi'ne geçildi. Söyleşide Hz. Mevlana'nın geniş hoşgörüsü çerçevesinde Fair Play ve Mevlana teması işlendi. Sözü ilk alan Işın Çelebi, UEFA 2011-2012 kriterlerine göre sporda kurumsallaşmayı sağlamamız gerektiğini bunun da en önemli koşulunun Fair Play olduğunu söyledi.

"KONYA'DA HOŞGÖRÜ, SEVGİ VE FAİR PLAY VAR"
Açılımını 'Dürüstlük' olarak nitelendirdiği Fair Play'in hayatın önemli noktalardan biri olduğunu söyleyen A Milli Takım Teknik Direktörü Abdullah Avcı ise, "Daha önce Konya'ya maç için 3 kez geldim. Hakikaten burada hoşgörü, sevgi ve Fair Play var. Burada oynadığımız maçlarda hep bunu gördük. Konya'nın çok geniş bir nüfusu var. Spora, spor kültürüne ve spor ahlakına doğru yatırım yapılırsa Konya, spor için önemli bir potansiyel oluşturur. Bu çerçevede yeni stadyumun bitmesiyle bir A milli maçı oynamak bizim öncelikli hedeflerimizden biri olacak. Bunun da buradaki seyirci potansiyelini ortaya çıkaracağını düşünüyorum" diye konuştu.

AVCI'DAN SELÇUK'A TEŞEKKÜR
Spor ve bilimi her zaman eşdeğer tuttuklarını ifade eden başarılı teknik adam Avcı, "Bu mesleğe adım attığımdan bu yana bilim benim için son derece önemli. Biz bilimin sporun içinde olması gerektiğine inanıyoruz ve bundan da faydalanmayı düşünüyoruz. Selçuk Üniversitesi de bu anlamda sadece futbolun değil sporun tüm branşlarında sporcular yetiştiriyor. Bunun için onlara yürekten bir teşekkür ediyorum ve bugün burada olmaktan büyük onur duyduğumu belirtmek istiyorum" diye konuştu. Avcı sözlerini "Mevlana'sız bir Türkiye ruhsuz kalır" diyerek tamamladı.
Etkinlikler kapsamında 'Ulusal ve Uluslararası Arenada Fair Play Ödüllü Konyalılar' konulu fotoğraf sergisi açıldı. 14 kişi ve kuruluşun hikayesini anlatan sergi, 17 Aralık 2012 tarihine kadar Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde ziyaret edilebilecek.
(İHA-FM-BÇ-S)

13.12.2012 17:54:33 TSI

Editör: Wan Haber