Saadet Partisi (SP) Genel Başkan Yardımcısı İlyas Tongüç, hükümetin İmralı ile görüşmelerine değinerek, akan kanın durması yolunda atılan adımların ümit verici olduğunu söyledi.
SP Bölge Toplantısı için Van'da bulunan SP Genel Başkan Yardımcısı İlyas Tongüç, gündemdeki gelişmelerle ilgili soruları yanıtladı. Hükümetin İmralı ile yaptığı görüşmeleri değerlendiren Tongüç, "Terör hadisesi ülkemizin 30 yıllık kanayan yarasıdır. Bu konu ile alakalı hükümetin öncelikle iş tuttuğu çevrelere bir bakmamız lazım. Bugün ortaya çıkan bir gerçek vardır ki, 28 ayrı devletin Türkiye dışında hatta stratejik ortak dost bildiğimiz bazı ülkeler gerek istihbarat gerek kaynak temini gerekse farklı yönlerden bir çalışma yaptığı ortaya çıkmıştır. Öncelikle gerek ABD gerek AB ölçeğinde hükümetin ortaklarını gözden geçirmesi gerekir. Geçtiğimiz günlerde bir televizyonun açık oturumunda Başbakan isim verip Almanya ve Fransa'nın özellikle mali birtakım yapılanmalara destek babında yapılan kampanyalara göz yumduğunu ifade ederek, adeta dostlarına bir serzenişte bulundu. Bu noktada işin dış boyutlarını iyice ele almak zorundayız" dedi.

"BU KANIN DURMASI KONUSUNDA NE GEREKİYORSA YAPILMASI LAZIM"
Ülkede devam eden bu kanın mutlaka durdurulması gerektiğini belirten Tongüç, "İşin diğer boyutuna geldiğimiz tabii akan bir kan var. Bu kanın durması hususunda yapılması gereken ne varsa bunun yapılması konusunda SP her zaman destek vermiştir. Buna Güneydoğu sorunu mu, Kürt sorunu mu yoksa terör sorunu mu diyeceğiz fark etmez. Hepsini bir arada ele alarak bir kere insan merkezli yaklaşımı aslında unutmamak durumundayız. Biz bir bütünüz, kardeşiz ve bin yıldır bu topraklarda inancımıza bağlı olarak ayakta kalmışız. Bu noktada hükümetin ortaya çıkan bir projesi söz konusu değildir. Biliyorsunuz demokratik açılım adı altında birtakım gelişmelere sahne oldu Türkiye ama sonuçta itibarıyla pek memnuniyet verici bir sonuç ortaya çıkmadı. Bu noktada elbette biz diyalog ve özellikle kanın da durması yolunda atılan adımlar hususunda olumlu bir beklenti içerisinde olmakla birlikte hükümetin bir manevrası olmaması temenni ediyoruz. Bir de hükümetin masaya ne attığını ortaya koyması mecburiyeti vardır. Hükümet ne yapacağını ve nasıl bir yol izleyeceğini ortaya koyabilirse zannediyorum bu model üzerinde daha sağlıklı değerlendirme imkanımız olacaktır" şeklinde konuştu.

"HAS PARTİ SÜRECİ BİZİM AÇIMIZDAN ZATEN YOK HÜKMÜNDEYDİ"
Soru üzerine, HAS Parti'nin AK Parti ile birleşmesine de değinen SP Genel Başkan Yardımcısı İlyas Tongüç, "Saadet Partimiz, 40 yıllık bir misyon çerçevesinde Erbakan hocamızın Milli Görüş misyonu diye ortaya koyduğu çizgide, bugün 5'inci partisiyle yani 5 yıldızıyla siyasetine devam ediyor. Milli görüş misyonu önce yaşanabilir bir Türkiye'yi, daha sonra yeniden bir Türkiye'ye kan ve gözyaşından başka bir şey vermeyen bu dünya yerine yeni bir dünya kurma temeli üzerine kurulmuş bir misyondur. Bu misyona ancak milli görüş partisi hizmet edilebilir. Bunun dışında mevcut AKP'nin bu amaçlara hizmet etme ihtimali yoktur. Yani AKP'nin yaptığı bazı icraatların bizim arzu ettiğimiz icraatlara yakın olması onun bizimle aynı görüşte olduğu anlamına gelmez. Gerek dış politikadaki bakış açımız gerek ekonomideki bakış açımız tamamen farklıdır. Yani bugün CHP'nin izlediği ekonomi dış politika ile AKP'nin izlediği dış politika arasında neredeyse fark yok. Halbuki milli görüş bu olaylara tamamen farklı istikametlerle bakmaktadır. Aramızda bir yön farkı vardır. Sanki aynı noktaya giden füze gibiyiz ama birisinin açısı bozuk, birisi farklı yöne. Her halükarda değiştirmek zorunda olacaktır. Yönünü değiştiren AK Parti olacaktır. HAS Parti süreci bizim açımızdan zaten yok hükmündeydi. Geldiğimiz noktada da böyle bir parti hayatiyetini sürdürememektedir. Bu aşamadan sonra bizim oraya giden arkadaşlara diyecek bir şeyimiz yoktur" ifadelerini kullandı.
(Yİ-MET-GS-Y)

05.01.2013 16:01:02 TSI

Editör: Wan Haber