Parti binasında her hafta bir konuyu ele alarak açıklamalarda bulunan Özay İlhan, bu hafta ise kentin ekonomik sorunlarını ele aldı.

SP olarak her konuda çözüm önerilerini sunduklarını ve sunmaya devam edeceklerini ifade eden İlhan, “İlimizle alakalı sorduğumuz birçok sorunun temelinde ekonomi vardı. Üzülerek ifade etmemiz gerekir ki; Van bugün Türkiye’nin en borçlu ili konumundadır. Ne yazık ki ilimiz ekonomik anlamda hastadır. Bu nedenle Saadet partisi Van il başkanlığı olarak ilimizin ekonomik anlamda iyileştirilmesi için çözüm önerilerimizi kısa orta ve uzun vadede yapılması gerekenler olarak üç reçete halinde hazırlamış bulunmaktayız.

Birinci reçetemiz kısa vadede yapılması gerekenler, vergi terkini acil olarak gerçekleştirilmelidir. Esnafa sanayiciye ve yatırımcıya en az iki yıl ödemesiz uzun vadeli faizsiz kredi sağlanmalıdır. Deprem sonrası yapılan TOKİ konutlarında en az yüzde 20-25’lik bir indirim sağlanmalı ve ödemeler yeniden yapılandırılmalıdır.

Özelikle birkaç günlüğüne ilimize gelip giden İranlı turistlerin geliş gidişlerindeki protokoller azaltılmalı mümkünse kimlikle geliş gidişler sağlanmalıdır. İkinci reçetemiz ise orta vadede yapılması gerekenlerdir. Kapıköy-Razi Sınır Kapısı projesi acil olarak yapılmalıdır. İran ile ilişkiler geliştirilmeli ve sınır ticareti kolaylaştırılmalıdır. Van OSB’den tren garına yapılması planlanan raylı sistem projesi ivedilikle tamamlanmalıdır.

Çaldıran-Çilli ve Başkale-Gelincik sınır kapıları açılmalıdır. Son olarak üçüncü reçetemiz de uzun vadede yapılması gerekenlerdir. Devlet eliyle kalkınma sağlanmalı fabrikalar kurulmalı ve işsizliği önleyici tedbirler alınmalıdır. İlimizin turizm potansiyelinin değerlendirmesi adına gerekli adımlar atılmalıdır.

Van’ı Habur Sınır Kapısına bağlayacak olan Van-Çatak-Şırnak-Cizre yolu tamamlanmalıdır. Van Ferit Melen Havaalanı geliştirilmeli ve yurt dışına seferler başlatılarak Van Ferit Melen havalimanı olarak ismi değiştirilmelidir” dedi.

Editör: Wan Haber