Saadet Partisi (SP) Diyarbakır İl Başkanı Fesih Bozan, Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) milletvekilleri Ahmet Türk ve Ayla Akat Ata'nın İmralı'ya giderek terör örgütü elebaşı Öcalan ile görüşmelerinin önemli ve olumlu bir adım olduğunu belirterek, "Akan kanın durması için kiminle görüşülmesi gerekiyorsa görüşülmelidir" dedi.
İmralı ile yapılan görüşmeleri olumlu bulduklarını kaydeden Bozan, Türk ile Kürt halkı arasında ciddi anlamda kopukluklar ve çatışmalar olabildiğini ve bunun ülkeyi ilerleyen zamanda bölünmeye götürebileceğini iddia etti. Bozan, "Tabi bugün ülkemizde akan kardeş kanı diye tabir edebileceğimiz ciddi bir sorunla karşı karşıyayız. 30 yıldır 40-50 bin insanımız ölmüş durumda. Türk ile Kürt halkı arasında ciddi anlamda kopukluklar ve çatışmalar olabilmektedir. Bu da ülkemizin ilerleyen zamanda bölünmesine, parçalanmasına sebep olabilecek bir sürece götürüyor. Bunun önlenmesi açısından da bu tür görüşmelerin yapılması gerekmektedir. Ülkede barışın, huzurun, birlik ve beraberliğin devam etmesi açısından kiminle görüşülmesi gerekiyor ise görüşülmelidir. Yeter ki bu kan dursun. Kiminle görüşülürse görüşülsün, biz uygun bir davranış olduğunu düşünüyoruz. BDP'liler bugün halkın seçmiş olduğu halkın vekilleridir. Tabi bu konuya kendilerinin olumlu yönde yaklaşılması gerekmektedir. Çünkü bölgemizde en çok oy alan parti olarak en büyük sorumluluk da onlara düşmektedir. Ülkemizdeki barış ve kardeşliğin sağlanması açısından SP olarak destek vermeye hazırız" diye konuştu.
Partilerinin 6 Aralık 2013 Pazar günü Gaziantep'te bir miting yapacağını aktaran Bozan, bu mitingin mazlumlara umut olacağını söyledi. Bozan, "Zalimleri ve Suriyeli kardeşlerimize yapılan bu zulmü telin, SP olarak 6 Ocak 2013 Pazar günü Gaziantep'te miting yapıyoruz. Milletimizin bu mitingde göstereceği onurlu ve kararlı duruş, yetki ve sorumluluk sahibi yöneticilere tarihi bir uyarı olarak görüleceğini ve gayri milli politikalarını yeniden gözden geçirmelerini sağlayacaktır. Çünkü Gaziantep'te yükselecek gür ses, tıpkı tarihte olduğu gibi mazlumlara umut, zalimlere korku olacaktır" şeklinde konuştu.
Ülkenin şu anda işgal altında olduğunu iddia eden Bozan, yerleştirilen füze kalkanı ve Patriot füzelerinin 22 İslam ülkesinin sınırlarını değiştirmeye yönelik bir adım olduğunu ileri sürdü. Bozan, "Ülkemiz işgal halindedir diyebiliriz. Şimdiye kadar Batı'nın ahlak, kültür, adet ve gelenekleri ile işgal edilmiş olan ülkemiz, 28 NATO ülkesi tarafından işgal edilmiş durumdadır. Füze kalkanı ve 3 ilimize yerleştirilecek olan Patriot füzeleri, 22 İslam ülkesinin sınırlarını değiştirme amaçlı Büyük Ortadoğu Projesi'nin (BOP) tehlikeli bir aşamasıdır. Kurtuluş Savaşı'nda Adana, Kahramanmaraş ve Gaziantep'te binlerce şehit verilerek kovulan Avrupalı Hristiyanlar, şimdi ise AK Parti döneminde davetiye ile ve masraflarını da vererek getiriyorlar" diye konuştu.
Gündemde olan anayasa çalışmalarına da değinen Bozan, bu çalışmaların sonuç vermeyeceğini ve önerilen başkanlık sisteminin de ülkeyi despotizme götüreceğini iddia etti. Bozan, "Yine gündemde olan yeni anayasa çalışması ile ilgili olarak anayasa yapım süreci ile ilgili bu Meclis'ten yeni bir anayasa çıkmayacağı belliydi. Bu başkanlık sistemi ile tıkanmış görünüyor. Biz SP olarak başkanlık sistemine karşı değiliz. Dünyada tam başkanlık sistemi ABD'de, yarı başkanlık sistemi ise Fransa'da uygulanmaktadır. Ancak AK Parti'nin Meclis Anayasa Komisyonu'na sunduğu öneride başkanı da, meclisi de halk seçmektedir. Başkan gerekli görürse parlamentoyu feshedecek. Başkan kanun hükmünde kararname ile meclisi feshedebildiği zaman bu despotizme girer" ifadelerini kullandı.
28 Aralık 2011 tarihinde Şırnak'ta F-16 savaş uçaklarıyla bombalanarak hayatlarını kaybeden 34 sivil vatandaşın faillerinin hala bulunmadığının altını çizen Bozan, "Uçakla bombalanarak öldürülen vatandaşlarımızın katliamlarının üzerinden bir yıl geçmiş durumda. Ancak hala soruşturmalarda ciddi bir ilerleme görülmemektedir. Bu olayın örtbas edilmesinden endişeleniyoruz. Suçluların cezasız kalması durumunda buna bezer katliamlara davetiye çıkarılmış olacaktır. Yetkilileri bu konuda uyarıyoruz. Bu nedenle de bir an önce suçluların tespit edilmesini ve cezalandırılmasını bekliyoruz" dedi.
(MY-AKK-CC-Y)

04.01.2013 13:50:52 TSI

Editör: Wan Haber