Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, SGK ile eczaneler arasında yaşanan ilaç protokolüne ilişkin, “Çok az ciro yapan eczanelerin biraz daha desteklenmesi konusunda SGK ve Bakanlığımızın olumlu bir tavrı var. Daha az cirolu eczanelere daha yüksek bir katkı, daha yüksek cirolu eczanelere daha az bir katkıyla bir denge kurmaya çalıştık. Eczacılarımızla birlikte protokolün imzalanıp devam etmesi konusunda bir irademiz söz konusu” dedi.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Yüksek Danışma Kurulu Toplantısı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Soylu’nun katılımıyla gerçekleşti. Toplantı öncesinde gazetecilerin sorularını cevaplayan Bakan Soylu, eczanelerle imzalanan protokolün süresinin 1 Nisan’da dolacağı hatırlatılarak, "Eczanelerin bazı talepleri var. Bu taleplerinin karşılanmaması durumunda SGK’lıların eczanelerden ilaç alması zorlaşacak diye bir iddia var. Suriyeli vatandaşların ilaç temini konusunda rahatsızlıklarını dile getirmişlerdi. Bundan sonra ilaç veremeyeceklerine yönelik bir mesaj aldık, siz nasıl bir formül düşünüyorsunuz" sorusuna, "Suriyeliler'le ilgili eczanelerin karşı karşıya kalmış olduğu yoğunluktan kaynaklanan meseleyi açıklığa kavuşturalım. Neticede eczaneler burada özellikle Suriyeli kardeşlerimizin ticari faaliyetlerine arttırıyor. Burada reçetenin kontrolü ve bu kontrolle birlikte ödenmeleri söz konusu. Bu konu AFAD ve valiliklerle alakalı, SGK olarak biz burada bir meseleyi üzerimize aldık Başbakanın talimatıyla. Dün akşam Bakanlar Kurulu'nda da imzalandı. Sadece bu işe mahsus olmak üzere SGK’ya 110 eczacı alıyoruz. Suriyeler'le ilgili reçeteleri 8 vilayete dağıttık, oradaki müdürlüklerimizden de bu konuda yardımcı olmalarını talep ettik. Ankara’da çok yakın bir süreç içerisinde 110 eczacı Sağlık Bakanlığı ile birlikte prosedür çerçevesinde SGK’ya temin ederek, buradaki sistemimizi işler hale getireceğiz" yanıtını verdi.

“ÇOK AZ CİRO YAPAN ECZANELERİN BİRAZ DAHA DESTEKLENMESİ KONUSUNDA SGK VE BAKANLIĞIMIZIN OLUMLU BİR TAVRI VAR”
Eczanelerin ticari işletme olduğunu ifade eden Soylu, şunları kaydetti:
“Çok az ciro yapan eczanelerin biraz daha desteklenmesi konusunda SGK ve Bakanlığımızın olumlu bir tavrı var. Elbette birçok talep var, makul talepleri karşılayacağız. Bunları karşılamama noktasında bir değerlendirmemiz söz konusu değil. Ekonomik talepler var. Kurun yükselmesinden kaynaklanan, aynı zamanda ilaç fiyatlarının yükselmesinden kaynaklanan kar payı artışı söz konusu. Bu konuyla ilgili TEB’e bir teklifte bulunduk. Bulunduğumuz tekliflerde mobil ilaçlarla ilgili, elde yapılan ilaçlarla ilgili onların istediği tekliflerle uyumlaştığımızı düşünüyoruz. Daha az cirolu eczanelere daha yüksek bir katkı, daha yüksek cirolu eczanelere daha az bir katkıyla bir denge kurmaya çalıştık. Muhakkak, Türk Eczacılar Birliği bunu kendi içinde değerlendirecek, muhtemelen yarın yine bir araya geleceğiz, tartışacağız.”

“BİZ ECZACILARIMIZLA BİRLİKTE PROTOKOLÜN İMZALANIP DEVAM ETMESİ KONUSUNDA BİR İRADEMİZ SÖZ KONUSU”
Protokolün imzalanıp imzalanmayacağı sorusuna Soylu, "Biz öyle ümit ediyoruz. Biz eczacılarımızla birlikte protokolün imzalanıp devam etmesi konusunda bir irademiz söz konusu. Çok makul bir çalışma dönemi geçirdik, makul bir şekilde sonuçlanmasını hem bekliyor hem istiyoruz. Neticede şu bir gerçek, 24 bin 700 eczacı ile biz bugün sağlık hizmeti memnuniyetini en üst düzeye çıkarma konusunda paydaş bir şekilde çalışıyoruz. Halkımızda bu işten memnun, elbette bütün bu değerlendirmeler içerisinde onların da talepleri var. Bizim de yapabileceklerimiz kısıtlarımız var. Bütün bunların içerisinde uzlaşacağımızı düşünüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

"ÇALIŞMA YAKIN BİR ZAMANDA SONA ERECEK"
Taşeronlarla ilgili düzenlemenin ne zaman Meclis’e sevk edileceği ve sınavın nasıl olacağı sorusu üzerine Bakan Soylu, “Hem Maliye Bakanlığı hem Çalışma Bakanlığı ortaklaşa değerlendirme yapıyorlar. Zannediyorum bu çalışma yakın bir bir zamanda sona erecektir. Çünkü diğer bütün bakanlarımız bir araya gelerek Maliye Bakanlığı ve Çalışma Bakanlığı'nın oluşturduğu ana sütun üzerinde son bir çerçevelemeyi yapıp kamuoyu ile paylaşacağız. Bizim başlangıçta söylediğimiz sınav zorunluluğu elbette temel şartlardan bir tanesi ama detayları önümüzdeki günlerde paylaşacağız" diye konuştu.

"HANGİ MAAŞLARI ALIYORLARSA O MUADİL EŞİT MAAŞLA BİRLİKTE KAMUDA İSTİHDAM EDİLMELERİ SAĞLANACAK"
"Tüm işçilerin aynı haklardan yararlanacağını söylediniz ama bundan toplu sözleşmeden de yararlanacaklar, böyle mi olacak?" sorusuna ise Soylu, "Zaten sendikalı olacaklar. Şuanda hangi mali haklarla hangi maaşları alıyorlarsa o muadil eşit maaşla birlikte kamuda istihdam edilmeleri sağlanacak” cevabını verdi.  

Editör: Wan Haber