Zonguldak'ın Ereğli ilçesi Toplum Sağlığı Sorumlu Hekimi Dr. Sevinç Soydinç, soğuk algınlığı ve kış hastalıklarından korunma yöntemleri ilgili önerilerde bulundu.
Kdz. Ereğli Toplum Sağlığı Sorumlu Hekimi Dr. Sevinç Soydinç, soğuk algınlığı ve kış hastalıkları ile ilgili bilgiler verirken, alınacak önlemler ile ilgili önerilerde bulundu.
Halk arasında 'üşütme' olarak da anılan soğuk algınlığının,kış hastalıkları arasında en yaygın olanı olduğunu belirten Soydinç, "Yaklaşık 200 çeşit virüs bu grup hastalığa neden olur. Mikrop vücuda girdikten birkaç gün sonra hastalık belirtileri başlar. Ani burun akıntısı, burun tıkanıklığı, boğaz ağrısı, hapşırma, boğazda gıcık oluşması, öksürük, koku ve tat duyumu azalması, gözde kızarma, sulanma, yanma belirtileri arasındadır. Ateş genellikle normaldir, ama bazı kişilerde hafif yükselebilir. Yorgunluk,bitkinlik hali ve baş ağrısı söz konusu olabilir. Birkaç gün süren belirtiler yaklaşık bir hafta içinde kaybolur. Nezle hafif seyreder ve kendiliğinden geçer. Fakat tüm dünyada en çok görülen ve en çok iş kaybına neden olan hastalıktır. Vücut direnci düşük olan kişilerde ve çocuklarda orta kulak iltihabı (otit), sinüzit,bronşit, ve zatürre (pnömoni) gibi hastalıklara yol açabilir. Grip hastalığı daha ciddi seyreder. Ateş, baş ağrısı, boğaz ağrısı, öksürük, kas ağrısı, titreme, halsizlik, yaygın vücut ağrıları olur. Çocuklarda ve yaşlı kişilerde daha ağır seyreder. Grip tedavisinde semptomatik tedavi yani belirtilere yönelik destekleyici tedavi verilir. İyileşme 1-2 hafta sürer. Rahatlatıcı tedavi olarak ağrı kesiciler, bol sıvı tüketimi, yatak istirahati önerilir. Hastalık tedavi edilmezse zatürre gelişimine neden olabilir. Nefes darlığı ve öksürükle birlikte göğüs ağrısı olması, sarı-yeşil veya kanlı balgam geliştiğinde mutlaka doktora başvurulmalıdır" dedi.
(HH-SA-Y)

11.12.2012 17:40:53 TSI

Editör: Wan Haber