Erzurum Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şube Müdürlüğü 2012 yılında sokak çocuklarına yönelik çalışmalarına hız verdi.
Emniyet Müdürlüğü'nce yapılan yazılı açıklamada, Sosyal Hizmet Büro Amirliği nezdinde çeşitli projelerle çocukları sokaktan uzaklaştırmak için çalışmaların sürdürüldüğü belirtilerek, "2012 yılında başlanılan ve halen devam eden Yarınlarımıza Emniyetle Koşuyoruz ve Hayata Yeniden Tutun Projelerindeki çeşitli aktivite ve kurslarla toplamda 734 çocuğa; Emniyet Müdürlüğü Futbol Okulu Projesi ile 1. Modülde 87 çocuğa 2. Modülde ise 112 çocuğa ulaşılmış ve sokağın tehlikelerinden korunmaları sağlanmıştır. Bunun yanında çoğunluğunu sokakta çalışan ve/veya çalıştırılan çocukların ailelerinin oluşturduğu toplam 125 geçim sıkıntısı çeken aileye dağıtılmak üzere Büyükşehir Belediye Başkanlığından yardım paketleri temin edilerek, Şube Müdürlüğümüz imkanları ile ailelere ulaşımı gerçekleştirilmiştir. Bu organizasyonda ki temel amaç ailelere destek olarak çocuklarının sokakta çalışmasını engel olmalarına çalışmaktır" denildi.
Suç Önleme Büro Amirliğince okullara yönelik olarak Çocuk Suçluluğu Ve Önleme Stratejileri, Güvenli İnternet Ve Sosyal Paylaşım Ağlarının Riskleri, Şiddetin Önlenmesi ve Öfke Kontrolü seminerleri ile bilgilendirme bilinçlendirme faaliyetlerini sürdürüldüğü belirtilen açıklamada şu bilgilere yer verildi;
"2012-2013 eğitim ve öğretim döneminin ilk 4 ayında toplamda 8 okulda seminer verilmiş ve 1020 çocuğa ulaşılarak bilinçlenmesi sağlanmıştır. Kimlere Güvenebilirim Projesi kapsamında 5 ortaokuldan 125 öğrencinin Emniyet Müdürlüğümüzün çeşitli birimlerine ziyareti sağlanarak okullarda eğitim ortamının sağlıklı ve huzurlu bir şekilde sürmesi, okulda güvenliğin sağlanması, pozitif bir polis algısının yerleştirilmesine, daha da önemlisi kişisel güvenlikleri, sokağın tehlikeleri ve riskleri konusunda bilinçlendirilmişlerdir. Suç önleme Büro Amirliği faaliyetleri içerisinde internet kafe denetimleri yapılmakta olup 2012 yılında 100 adet internet kafe denetlenmiştir.
Ayrıca 2012 yılında 70 sokakta çalışan çocuk hakkında işlem yapılmıştır. Bu çocuklar hakkında Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne bilgi verilmekte (çocukların aileleri tarafından istismar edilmeleri durumunun veya ekonomik durumlarının araştırılarak ekonomik desteğe ihtiyaçları olması durumunda ekonomik destek sağlanması amacıyla), Çocuk Danışma ve Eğitim Merkezi (ÇODEM)'ne yönlendirerek, çocukların kaydı yaptırılıp sosyal/ sportif faaliyetlere katılmaları sağlanarak sokaktan uzaklaştırılmaya çalışılmaktadır.
Diğer taraftan ÇODEM 2009 yılında Çocuk Şube Müdürlüğümüzün Yarınlarımıza Emniyetle Koşuyoruz Projesi desteğiyle kurulmuş olup kuruluşundan bu yana sokakta en az bir kez ve daha fazla çalışmış çocuklara hizmet veren, çocukların hem fiziksel hem de ruhsal yönden gelişmelerini destekleyen bir kurumdur. ÇODEM, halen Çocuk Şube Müdürlüğümüzün desteği ve İl Emniyet Müdürlüğümüzün işbirliği ile başarılı çalışmalarına devam etmekte ve 160 çocuğa hizmet vermektedir. Bu çocuklara verdiği gitar, ebru sanatı, bilgisayar, taekwondo, buz hokeyi, atletizm, halk oyunları, bağlama gibi kurslarla kendilerini ifade etme olanağı sunmaktadır. Çocuklar okuldan arta kalan boş vakitlerini, öğretmenler eşliğinde hem eğlendirici hem de öğretici bir şekilde geçirebilmektedir.
Ekiplerimizce çocukların yoğun olarak bulunduğu bölgelerde uygulamalar yapılmakta ise de ekip otolarımızın ve personelimizin çocuklar tarafından tanınması nedeniyle çocuklar kaçmaya çalışırken kendi hayatlarını da tehlikeye atacak şekilde caddelere koşmakta bu nedenle uygulamalarımız esnasında sıkıntılar yaşanmaktadır bu sorunları en aza indirmek ve görevin devamlılığını sağlamak amacıyla sokakta çalışan ve/veya çalıştırılan çocuklara yönelik çalışma yapmak üzere yaya devriyeler oluşturularak denetimler yapılmaktadır. Sokakta çalışırken yakalanan çocuklara ve ailelerine sokakta çalışmanın ve/veya çalıştırmanın Valilik Makamının kararıyla yasaklandığı tebliğ edilip, sokakta çocukları bekleyen tehlikeler hakkında bilgilendirmeler Çocuk Şube Müdürlüğümüzce yapılmaktadır.
Her ne kadar sokakta çalışan ve/veya çocuklardan alışveriş yapılmamasıyla ilgili bilinçlendirme çalışmaları yapılmışsa da insanlar sokaktaki çocuktan alışveriş yapmaya devam ettiği sürece kolay kazanç yolu kapanmadığı için çocukların sokaktan arındırılması mümkün olmamaktadır.
Çocuk Şube Müdürlüğümüzce sokakta çalışan/çalıştırılan çocuklarımızın sokağın her türlü risklerinden uzaklaştırılmaları adına çalışmalar hızla devam etmektedir. Sokakta çalışan ve/veya çalıştırılan çocuklar ile ilgili yapılan sosyal destek projeleri Çocuk Şube Müdürlüğümüzün asli görevi olmamakla beraber İlimiz çocuklarının geleceğini şekillendirmek adına yapılmış ve yapılmakta olan ilke edinilen faaliyetlerdir.
Ayrıca sokakta çalışan/çalıştırılan çocuklar sorunu sadece polisiye tedbirler ile ele alınabilecek bir sorun değil disiplinler arası çalışmalar yapılarak çözülmesi gereken bir problemdir. Bu problem devletin her kademesi Valilik, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, Adliye ve sivil toplum kuruluşları ile tüm vatandaşlarımızın desteği ile çözüme kavuşabilecek bir sorundur."
(ERZ-AT-Y)

29.12.2012 11:52:04 TSI

Editör: Wan Haber