Bursa Emniyet Müdürlüğü, sosyal medyada paylaşılan bir bilginin, açıklamanın yasadışı provakatif bir gösteriye dönüşebileceğini, sahte profil kulanan kişilerin yasal paylaşım yapan kişiyi mağdur edebileceğini bildirdi.
Bursa Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürlüğü, bir broşür haline getirdiği uyarıları hem vatandaşa elden dağıtıyor hem de sosyal medyada paylaşıyor.
Yürüyüş ve basın açıklaması yapmak isteyenlerin sosyal medya üzerinden çağrı yapmaması gerektiğini belirten polis, "Yasal etkinlikler düzenlemek isteyenlerin yanında tam aksine hareket edip toplumu çeşitli provokasyonların içine çekmek isteyenler de olabilmektedir. Basın açıklaması ve yürüyüş düzenleyen kişiler, sosyal medya aracılığıyla etkinliğe davet ettikleri kişilerin tamamını tanımamasından kaynaklı olarak çoğunlukla topluluk üzerindeki hakimiyetlerini ve kontrollerini kaybetmekte ve dolayısıyla etkinlik, planlanan çerçevenin dışına çıkarak kanunsuz eylemlere dönüşebilmektedir." açıklamasını yaptı.
Yasal etkinlikler düzenlemek isteyenlerin yanında tam aksine hareket edip toplumu çeşitli provokasyonların içine çekmek isteyenler de olabildiğine işaret edilen duyuruda şunlara dikkat çekildi: "Basın açıklaması ve yürüyüş düzenleyen kişiler, sosyal medya aracılığıyla etkinliğe davet ettikleri kişilerin tamamını tanımamasından kaynaklı olarak çoğunlukla topluluk üzerindeki hakimiyetlerini ve kontrollerini kaybetmekte ve dolayısıyla etkinlik, planlanan çerçevenin dışına çıkarak kanunsuz eylemlere dönüşebilmektedir. Tamamen kötü niyetlerle hareket eden ve sahte profillerle sosyal paylaşım ağları üzerinde basın açıklaması ve yürüyüş tarzında eylem düzenleneceği de ilan edilmekte ve bu ilanlar toplumsal duyarlılığa sahip kişi veya kurumların paylaşım ağlarına gönderilmekte ve ok kısa sürede binlerce kişinin bilgisine sunulmaktadır. Bunun doğal sonucu olarak etkinliğin yapılacağı yerde güvenlik kuvvetleri muhatap ve sorumlu bulamamakta, grup kontrolsüz bir vasfa bürünmekte ve güvenlik kuvvetleriyle karşı karşıya gelinmektedir. Basın açıklaması ve yürüyüş eylemlerinde bu sayılan risklerin önüne geçilebilmesi, toplumsal tepkilerin yasal sınırlar içerisinde gösterilmesi, şiddet eylemlerinin engellenmesi, vatandaşlarımızın zarar görmelerinin önlenmesi amacıyla, basın açıklaması ve yürüyüş tarzında etkinlik düzenlemek isteyen vatandaşlarımızın etkinliği duyurmaya yönelik sosyal paylaşım ağları üzerinden yapacakları duyuruları herkese açık olarak paylaşmamaları gerekmektedir. İnternet ortamında paylaşımı yapılan basın açıklaması ve yürüyüş duyurularına temkinli yaklaşılmalı, duyuru yapanın kimliğinden şüphe ediliyorsa itibar edilmemelidir."
Bursa Emniyet Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, çoğu zaman etkinliğin yasallığından şüphe edilmemesi için yapılan basın açıklaması ve yürüyüş duyurularında etkinlikten güvenlik kuvvetlerinin bilgisi olduğu ve izin alındığı da duyurulduğu hatırlatıldı.
(İHS

23.12.2012 13:27:50 TSI

Editör: Wan Haber