Isparta Sosyal Güvenlik Kurumu Müdürü Mehmet Bayram, kurumun 2012 yılı faaliyetleri ve 2012 nisan ayından sonra hayata geçen düzenlemelerle ilgili bilgi verdi. Barida Otel'de basın toplantısı düzenleyen Bayram, ilde nüfusun yüzde 99'unun sosyal güvenlik şemsiyesi altında bulunduğunu açıkladı. İlin sosyal güvenlik profilinde 97 bin 172 aktif çalışan sigortalı olduğunu belirten Bayram, 69 bin 907 kişinin de emekli maaşı ve aylıklardan yararlandığını iletti. Bayram, ölmüş babasının maaşını alabilmek için kocasından anlaşmalı boşananlar olduğunu belirterek "2012'de bu şekilde ilimizde maaş alan 12 kişinin maaşları kesildi. 2013 devletten haksız maaş alanların peşine düşeceğimiz yıl olacak" dedi.

REFORMUN YANSIMALARI
2006 yılında Sosyal Güvenlik Reformu'nun önemli yansımaları olduğunu belirten Bayram, SGK'nın alışılagelmiş kamu hantallığı zihniyetiyle hizmet veren bir kurum değil, sosyal güvenlik alanında hizmet alanlarının ihtiyaçlarını ön planda tutan, iş ve işlemlerini kalite standartlarına uygun şekilde hizmet veren kurum olma yolunda ciddi değişim sürecinde olduğunu belirtti.
Sosyal Güvenlik reformuyla emeklilerin maaş cüzdanlarının tarih olduğunu anımsatan Bayram, şöyle konuştu: "Yaşlı ve yüzde 70 özürlülerin aylıkları PTT tarafından kendilerine iletilmeye başlandı. Sigorta kimlik kartı uygulaması kalktı. E-bildirgeyle işverenler bilgilerini iletebiliyorlar. Pek çok ödeme PTT kanalıyla yapılabiliyor. Prim ödemeleri artık bankalar aracılığıyla yapılabiliyor. Sağlık alanında hizmet kalitesi arttı. Herkes istediği hastaneye gidebilme imkanına sahip. Kurumumuz tıbbi malzemeleri hastanelerin tedarik ederek hastalara sunmalarını sağladı. İlaç ve gözlük cam ve çerçevesinde karekod uygulamasına geçilerek ciddi anlamda tasarruf sağlandı. Eczanelerde e-reçete uygulamasına başlandı. Reçeteler ekonomik ortamda şifre kanalıyla vatandaş ilacını istediği eczaneden alabiliyor."

İLETİŞİM MERKEZİ VE SMS UYGULAMASI
Kurumun verdiği en önemli hizmetlerden birinin Sosyal Güvenlik İletişim Merkezi olduğunu kaydeden Bayram, Alo 170 hattına 7 gün 24 saat boyunca sosyal güvenlik hakkında her türlü ihbar, soru, şikayet ve başvuru yapılabileceğini söyledi. Bayram, Isparta'dan BİMER, SGK Bilgi Edinme, Alo 170 hatlarına 1245 başvuru yapıldığını iletti. SGK'da, SMS uygulamasının 1 Eylül 2012 tarihinde hayata geçirildiğini belirten Bayram, vatandaşın kurumla olan iş ve işlemlerine ilişkin bilgilerin cep telefonuna mesaj olarak gönderildiğini Isparta'da sigortalıların cep telefonlarına 2012'de 11 bin 801 SMS atıldığını açıkladı.

KAYIT DIŞI İSTİHDAM
Kayıt dışı istihdam konusunun kurumun en büyük sıkıntısı olduğunu söyleyen Bayram, "2012 yılında kurumun yaptığı denetimlerde 1180 kayıt dışı çalışan ve 208 kayıt dışı işyeri tespit edildi. Bu konuda mücadelemiz sürecek" dedi. Normal bir sosyal güvenlik sisteminde dört çalışanının bir emekliye bakmak zorunda olduğunu ifade eden Bayram, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ama Türkiye ortalaması 2 çalışan 1 emekli. Dolayısıyla aktif pasif dengesi düzgün değil. Emekli sayısı normalin ötesinde olduğu için kurum gelirlerinde zor durumda kalıyoruz. Isparta'da bu oran 1.6 çalışana karşılık 1 emekli şeklinde"
Ölmüş babasının maaşını alabilmek için kocasından anlaşmalı boşananlar olduğunu hatırlatan Bayram, "2012'de bu şekilde ilimizde maaş alan 12 kişinin maaşları kesildi. 2013 devletten haksız maaş alanların peşine düşeceğimiz yıl olacak" diye konuştu.
2012'de ilde bin 217 kişiye maaş bağlandığını açıklayan Bayram, maaş bağlama gün sayısının 2008'de 49 gün iken, 2012 yılında bunun 16 güne düştüğünü belirtti. 2012 yılında 7193 adet prim borcundan kaynaklanan icra dosyası bulunduğunu ifade eden Bayram, sözlerine şöyle devam etti: "Kişileri davet ederek karşılıklı anlayış içinde bu alacakları tahsil etmeye çalışıyoruz. 2012'de 11milyon 226 bin TL prim tahsilatı sağlandı. Prim tahsilatlarımız yüzde 96 oranında. 72 milyon civarında kurumun prim alacağı var. Bunun kamuya ait olanı 33 milyon lira. Bunun tamamı da belediye borçları. Tabi biz bu alacakları tahsil etmezsek sağlık hizmet veremeyiz."
(FK-HO-Y)

30.01.2013 16:26:08 TSI

Editör: Wan Haber