Apple'ın iOs, ve Google'ın android tabanlı cihazlarına uyumlu WeChat, sesli mesaj ve fotoğraf paylaşımının da yapılabildiği, daha çok WhatsApp’a benzeyen; fakat daha fonksiyonel bir uygulama.
 
Çin’in ilk ‘milli’ sosyal medya uygulaması olan WeChat, üye sayısını hızla artırarak dünya çapında bir etkiye sahip olma yolunda ilerliyor.
 
Çünkü, Twitter, Facebook ve Skype’ın sunduğu hizmetlerin benzerlerini tek çatı altında birleştiren uygulama, içinde İngilizce, Arapça ve Rusçanın da olduğu 8 dili destekliyor.
 
ÇİN İSTİHBARATI MI KULLANIYOR?
 
Dünya çapında milyonlarca kullanıcısı olan bu uygulama, son günlerde aktivistlerin suçlamaları ile karşı karşıya. aktivistler, bu ağın Çin istihbarat kuruluşları tarafından takip edilmek bir yana direkt olarak 'kullanıldığı'nı iddia ederek yoğun bir şekilde eleştiriyor.
 
WeChat tıpkı diğer sosyal medya araçları gibi bu uygulama ve bireylerin kişisel bilgilerini paylaşabildikleri bir alan.
 
Ama bu sosyal ağ, diğer sosyal ağlardan daha geniş bir hizmet yelpazesine sahip olduğu için daha çok tercih ediliyor. Kullanıcılar daha fazla bilgiyi tek platformda paylaştıkları için de gözetim altında tutulması, izlenmesi, yerinin tespit edilmesi, hatta özel bilgilerinin ifşa edilmesi daha kolay bir hale geliyor.
 
EN SOMUT SUÇLAMA
 
Bu durumun Çin’deki en somut örneklerinden biri Hu Jia. İnsan hakları savunucusu ve bir aktivist olan Hu Jia, isyan ve hükümete karşı kışkırtıcı eylem yapmak suçundan 3 yıl hapse mahkûm edildi.
 
WeChat uygulamasının ilk yayına başladığı günlerde güvenli olduğunu, fakat daha sonra yapılan güncellemelerle güvenlik sorununun ortaya çıktığını belirten Hu Jia, kendisi aleyhinde delil olarak mahkemeye sunulan ses kayıtlarının, WeChat platformu üzerinden arkadaşlarına gönderdiği sesli mesajları olduğunu vurguluyor. Jia, bu mesajların Çin’in iç güvenlik bürosu tarafından kaydedildiğini söylüyor.
 
Bu sızmanın 'eksik yapılan' güvenlik ayarları sebebi ile mi yoksa daha farklı bir yöntemle mi gerçekleştiği henüz netlik kazanmadı.
 
Siber Güvenlik başkanı Adam Segal ise yapmış olduğu açıklamada güvenlik zafiyetine sadece WeChat’in sahip olmadığını, bilgi teknolojisi ve yazılım servislerin bu tip güvenlik açıklarına sahip olabileceklerini belirterek, diğer sosyal medya ağlarının da bu tip sorunları olduğuna dikkat çekti.

Editör: Wan Haber