Yozgat'ın Sorgun İlçesi Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekimi Dr.Fulya Efe, veremden korunmanın aşılama dışındaki diğer tüm boyutlarıyla da vatandaşlara anlatılması gerektiğini belirterek, verem aşısının özellikle çocuklarda hastalığı önleme de çok etkili olduğunu söyledi.
Sorgun Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekimi Dr. Fulya Efe, Verem hastalığı ile ilgili toplumun bilgilendirilmesi ve bu hastalığa karşı bütün kesimlerin dikkatinin çekilmesi amacıyla her yıl Ocak ayının ilk Pazar gününden başlayan haftanın Verem Savaşı Eğitim ve Propaganda haftası olarak düzenlendiğini vurgulayarak, "Verem enfeksiyonu mikrop vücuda girdikten sonra 8-10 hafta boyunca vücuda hapsedilir. Vücut direnci düşünce mikrop çoğalarak hastalanmaya yol açabilir. Şeker hastalığı, böbrek hastalığı, bazı kanserler ilaç ve alkol bağımlılığı, sigara kullanımı vücut direncini düşürür. Hastalık en çok akciğerleri tutar. Lenf bezleri, kemikler, böbrekler, beyin zarı ve diğer organlarda da görülebilir. Halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, gece terlemesi, öksürük, balgam, öksürükle kan tükürme, göğüs-sırt-yan ağrısı, nefes darlığıdır. Gırtlak veremi ses kısıklığı yapabilir. Diğer organları tutan verem hastalığında da ilgili organa ait belirtiler görülebilir. Verem tanısı, balgamda verem mikrobunun görülmesi ile konulur. Hastanın şikayetleri ve röntgen filmindeki belirgin değişiklikler hastalıktan şüphelenmeyi sağlar. Belirtiler yavaş gelişir. Hastaya yapılan deri testi hastanın verem mikrobu ile enfekte olup olmadığını gösterir" dedi
Verem Savaş Dispanserlerinde verem teşhis ve tedavisinin ücretsiz olduğunu ifade eden Dr. Efe "Yapılan tedavi standarttır. Hastalara genellikle 2 ay 4 ilaçla ve 4 ay 2 ilaçla 6 aylık tedavi uygulanır. Tedavi de verilen ilaçların düzenli içilmesi önem taşır.Hastanın ilaçlarını içtiğinden emin olmak için ilacı bir sağlık personelinin gözetiminde içirtmek en uygun yoldur. Hastalık aylık takip gerektirir. İlaçlar eksik ya da düzensiz kullanılırsa hastalık iyileşmez ve tedavi güç bir duruma gelir.Verem hastasının aile bireyleri ve diğer temaslılar, ücretsiz muayene edilir. Verem olma riski taşıyanları koruyucu tedavi verilir. Koruyucu tedavi tek ilaçla altı ay sürer. Bu tedavi hastalanmayı yüzde 90 oranında önler. Verem aşısı özellikle çocuklarda hastalığı önleme de çok etkilidir. Ülkemizde verem aşısı doğumdan sonra ikinci ayını bitiren bebeklere Aile Sağlığı Merkezlerinde ücretsiz yapılmaktadır. Zamanı geçirilirse 6 yaşa kadar deri testi yapılarak uygulanabilir" diye konuştu.
(ÖE-AÖ-Y)

09.01.2013 16:59:57 TSI

Editör: Wan Haber