Yozgat'ın Sorgun Belediyesi tarafından 2011 yılında başlatılan atık toplama kampanyasında şuana kadar 154 kilo atık pil ve 920 litre atık yağ toplandı.
Sorgun Belediye Başkanı Ahmet Şimşek, belediyelerin en önemli görevlerinin başında halkın sağlığı geldiğini belirterek, "2011 yılından itibaren katı atıkların toplanmasına ilişkin daha etkin önlemler aldık. Bu çerçevede 100'den fazla noktaya atık pil toplama kutuları koyduk. 25 okul, 50 kamu kurum ve kuruluşu ile bir çok ticarethaneye 100 den fazla atık pil toplama kutuları yerleştirdik. Şuana kadar 154 kilo atık pil topladık. Bu sayede yaklaşık 6 milyar 200 milyon ton suyun zehirlenmesi ve 32 bin metrekare toprağın kullanılmaz hale gelmesini önlemiş olduk" dedi.
Ayrıca atık yağ toplama kampanyasının da devam ettiğini belirten Şimşek, "İlçede faaliyet gösteren tatlıcılar, balıkçılar, pastaneler, termal tesisler ve belediyeye konulan bidonlarla 2012 yılı içerisinde 920 litre bitkisel atık yağ topladık. Bu sayede 920 milyon litre suyun kirlenmesinin önüne geçtik. Yine bu yolla atık yağların kanalizasyon boru hatlarının tıkanmasının da önüne geçmiş olduk. İlçemizde hizmet veren fotoğraf stüdyolarının kullandığı film ve kimyasal maddelerin atıklarının doğaya çok büyük zararları olduğu gerçeğinden yola çıkarak bu zehirli maddelerin daha kontrollü bir şekilde toplanmasını istedik. Bir geri dönüşüm firması ile sözleşme imzaladık. Firma belirleyeceği bir günde fotoğraf stüdyoları ve buna benzer kimyasal atıkları bulunan iş yerlerini tek tek gezerek atık maddeleri toplayıp kontrol altına alacak. Bu şekilde hem çevreyi korumuş olacağız hem de toplanan atık maddeler geri dönüşümle değerlendirilmiş olacak" diye konuştu.
(ÖE-AÖ-Y)

03.01.2013 17:21:18 TSI

Editör: Wan Haber