Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez, Türkiye'nin 2012 büyümesinin yüzde 3'ün altında olabileceğini belirterek, "İç talebin büyümeye pozitif katkı vermesini sağlayacak adımlar atmamız lazım" dedi.
BTSO Başkanı Celal Sönmez, üçüncü çeyrek büyüme verisini değerlendirdi. Özel sektör harcamalarının üçüncü çeyrekte de yüzde 2.9 daraldığını ifade eden Celal Sönmez, kamu harcamalarının ise yüzde 6.3 artışla hız kazandığını vurguladı. Kamu harcamaları hariç tutulduğunda üçüncü çeyrekte büyümenin yüzde 0.9'a indiğini belirten Sönmez, "Yıllık olarak baktığımızda kamu yatırım harcamaları artışı yüzde 11.2 olurken özel sektör yatırım harcamalarındaki daralma derinleşerek yüzde 11.1'i buldu" diye konuştu.
Sanayi sektöründeki büyüme ilk iki çeyrekte yüzde 3.5 ve yüzde 3.9 olarak gerçekleştikten sonra üçüncü çeyrek performansının yüzde 1.7'ye indiğini söyleyen Sönmez, "Toptan ve perakende ticaret ise geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 0.6 daraldı. Üçüncü çeyrekte kamu yatırım ve harcamalarındaki hızlanmaya rağmen iç talepteki zayıf görünüm, ivmesini kaybeden ihracat performansıyla birleşip büyümedeki zayıflamayı teyit etti. Öncü göstergeler, iç talepteki zayıflığın, yılın son çeyreğinde de sürdüğünü gösteriyor. Dolayısıyla 2012 büyümesinin yüzde 3'ün altında kalması büyük ihtimal. 2013 hedefi için erken adım şart" diye konuştu.
(YS)

10.12.2012 16:26:06 TSI

Editör: Wan Haber