Küçük Menderes havzasındaki tarımsal faaliyetlere hayat vermesi beklenen Beydağ Barajı'nda doluluk oranı son yağışlarla birlikte yüzde 35 oldu. Bir yandan sulama kanalları inşaatının hızlar sürdüğü barajda doluluğun her geçen gün hızla arttığı belirtildi.
250 milyon metreküp su tutma kapasitesine sahip olan barajda doluluk oranı, her yaz mevsiminde nehir yatağına su salınması nedeniyle düşüşe geçerken, 2013 yılının ilk günlerinin bol yağışlı geçmesi yetkilileri sevindirdi. Yazın kaybettiği suyu yeniden kazanmaya başlayan Beydağ Barajı'nda yapılan son ölçümlere göre 92.4 milyon metreküp suyun bulunduğu tespit edildi.
Bu yıl Nisan ayında ilk etapta bin hektarlık alanda sulamanın başlayacak olması nedeniyle bu yaz mevsiminde su salınmayacağı belirtilen Beydağ Barajı'nda doluluk oranının bahar mevsimiyle birlikte iyice yükselmesi bekleniyor.
Beydağ Barajı'ndan Nisan ayı ile birlikte sulama kanallarına su verilmesinin planlandığını kaydeden Küçük Menderes Sulama Birliği Başkanı Özay Kaptan, "Barajda sulama için yeterli suyun bulunması her şeyden önemli. Son alınan rakamlar da artışın olduğunu gösteriyor. Doluluğun barajın genel kapasitesinin yüzde 50'sini geçmesini bekliyoruz. Küçük Menderes nehri sürekli baraj yatağını besliyor. Yaz mevsiminde baraj yatağından su salınması doluluğu her geçen yıl azaltmış. Bundan sonra su salınmayacağını düşünüyor. Yakında barajımıza kurulacak otomatik ölçüm sistemiyle barajın doluluk oranını an be an takip edebileceğiz. Mevsimin yağışlı gitmesi de sevindirici" diye konuştu.
(AG-ERG-Y)

15.02.2013 07:16:20 TSI

Editör: Wan Haber