Karabük'ün evleriyle ünlü Safranbolu ilçesinde 79 yıldır semer yapan Mustafa Kemal Ağyaroğlu, hayatını kaybetti.
Mesleğe 1933 yılında 12 yaşında babası Ahmet Tevfik Ağyaroğlu'nun yanında başlayan 91 yaşındaki Mustafa Kemal Ağyaroğlu, 79 yıl boyunca bir fiil çalıştı. Geçirdiği rahatsızlık nedeniyle bir süredir İstanbul'da tedavi gören Ağyaroğlu, hayatını kaybetti. Ağyaroğlu'nun cenazesi Safranbolu Köprülü Mehmet Paşa Camisi'nde kılındı. Ağyaroğlu, Safranbolu Mezarlığına defnedilirken, cenazeye ailesi, yakınları ve dostları katıldı.
Ağyaroğlu, geçen yıl Karabük Valiliği için yapılan belgeselinde mesleği kendisinin öğrendiğini ve kimseden bir şey öğrenmediğini söyledi. Ağyaroğlu, çocukluk zamanından beri semer yaptığını belirterek şöyle demişti: "15-20 semerci vardı hepsini temizledim gittiler. Babam aksiydi beni yaklaştırmazdı 'Sen bilemezsin' derdi. Kendi kendime öğrendim, kimseye laf söyletmeden. Eskiden ben haftada 20 semer yapardım. Her tarafa semer sattım. Hayvanların sırtında yara olmazdı, dürüst yapardım. Eskiden çok hayvan vardı, çok satılıyordu. Artık almıyorlar."
Son semerci ustası Mustafa Kemal Ağyaroğlu'nun hayatını kaybetmesinin ardından tarihi ilçede bir zanaat daha kaybolurken, Ağyaroğlu'nun bire bir heykeli, yaptığı semerler ve semer yapım malzemeleri, Safranbolu Kent Tarihi Müzesi'nde sergileniyor.
Öte yandan Ağyaroğlu geçen yıl Ahilik Haftası törenlerinde Karabük Valisi İzzettin Küçük'ten plaket almıştı.
(ET-HO-Y)

10.12.2012 14:47:46 TSI

Editör: Wan Haber