Balıkesir Kimse Yok Mu Derneği, "Afrika Eğitim Projesi" kapsamında eğitimlerini tamamlamak için Balıkesir'e gelen 9 Somalili öğrencinin bütün ihtiyaçlarını karşılıyor.
Balıkesir Kimse Yok Mu Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Yavaşça, açlık ve yoksullukla mücadele eden Somali, Kenya, Uganda, Etiyopya ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nden lise ve üniversite seviyesindeki öğrencilerin iyi bir eğitim almaları için Türkiye'ye getirildiğini söyledi. Proje kapsamında Balıkesir'de eğitim gören 9 lise öğrencisinin kendilerine emanet olduğunu ifade eden Yavaşça, ailelerinden uzak bu çocuklara sahip çıktıklarını bildirdi.
Proje kapsamında Somali'den 349, Kenya'dan 23, Uganda'dan 33, Etiyopya'dan 33 ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nden 8 öğrencinin Türkiye'ye getirildiğini belirten Yavaşça, "Projede öncelik çadırlarda yaşayanlara ve yetimlere verildi. Öğrendiğimize göre bu çocuklarımız Türkiye'de eğitim görmeyi çok istiyor. En büyük amaçları iyi bir eğitimin ardından ülkelerine doktor, mühendis ya da bir başka meslek sahibi olarak dönmek." dedi.
Somali'de 1991 yılında başlayan iç çalışmaların ardından devlet otoritesinin çöktüğünü ifade eden İbrahim Yavaşça, "Maalesef eğitim sistemi de çöktü. Ülkedeki okullar silahlı guruplar tarafından yağmalandı. Somali dünyada ilkokul çağına gelmiş çocuklar arasında okula gitme oranı sıralamasında en altlarda bulunuyor. Somalili öğrenciler ülkemizde 23 ilde eğitimlerine devam ediyor. Bu illerden biri de Balıkesir." diye konuştu.
(TS)

21.01.2013 13:43:27 TSI

Editör: Wan Haber