Türkiye’yi yasa boğan Soma’daki maden faciayla ilgili olarak Ankara’da enerji yönetimine ulaşan ilk bilgilerin ayrıntıları ortaya çıktı.

İlk bilgilere göre elektrik sisteminde bir arıza yaşandı. Teknisyenler, arızanın giderilmesi için çalışmaya başladı. Bu sırada, elektrik panosundaki ‘kablo başlığı’ yangına yol açtı. Habertürk'ün haberine göre, kablodaki izolasyon malzemesi tutuştu. Yangın, yayıldı. Yangınla birlikte yüzlerce işçinin bulunduğu madende karbonmonoksit gazı yoğunlaştı.

Türkiye Elektrik İletim A.Ş.’de uzun yıllar görev yapan, adının yazılmasını istemeyen emekli bir üst düzey yönetici, kamouyunun bildiğinin tersine trafoların patlamayacağına işaret etti.

Trafoların arıza yapması durumunda devre dışı kalabileceğini belirten yetkili, “Trafolarda; kesiciler, ayırıcılar gibi bazı teçhizatlar vardır. Bunlar, aynen evlerdeki sigortalar gibi işlem görür. Aşırı yük ya da benzer bir nedenle arıza oluşursa bunlar devreye girer. Akımı keser. Diğer yandan trafoların ve teçhizatların, beton bir köşkle de yalıtılması gerekir. Bu yolla trafo, etraftan yalıtılmış olur” dedi.

Editör: Wan Haber