Türkiye tarihinin en büyük maden kazasıyla karşı karşıya!
Manisa'nın Soma ilçesindeki bir linyit madeninde önceki gün saat 15.00 sıralarında patlama meydana geldi ve ardından yangın çıktı. Patlama vardiya değişimi sırasında meydana geldiği ve o sırada ocakta, olması gerekenden iki kat fazla işçi bulunduğu için bilanço daha da ağırlaştı.

Dün saat 19.00 sıralarında kameralar karşısına geçerek ölü sayısının 245'e yükseldiğini söyleyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız saat 22.10 sıralarında ölü sayısını 274 olarak açıkladı.

Yıldız'ın açıklamasına göre, şu ana kadar 196 işçinin cenazesi de ailelerine teslim edildi.
Yaralı sayısı hakkında bilgi veren Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ise tedavi gören işçi sayısının 61 olduğunu, yaralılarda olağan üstü bir sağlık sorunuyla karşılaşılmadığını dile getirdi.

Müezzinoğlu, tedavisi devam eden hastaların bir kısmının yarın taburcu olabileceğini de sözlerine ekledi.

100'ÜN ÜZERİNDE MADENCİ İÇERİDE
Madendeki 100'ün üzerindeki işçiyi kurtarma çalışmalarına 500'e yakın kurtarma ekibi katılıyor. Madende karbonmonoksit seviyesinin yükselmesi üzerine kurtarma çalışmalarına 23.00 sıralarında ara verildi.

Şiddetini artıran yangına itfaiye ekipleri müdahale etti. Kurtarma ekipleri şu sıralar, ocakta biriken metan gazının tahliye edilmesine çalışıyor. Bu sırada güvenlik tedbiri olarak maden çevresindeki kalabalık da uzaklaştırıldı.

Gece 02.00'de başlanacağı söylenen kurtarma çalışmalarına ise sabah 07.00'ye doğru başlandı.

HASTANE ÖNÜNDE BEKLEYİŞ SÜRÜYOR
Ölü ya da yaralı listesinde bulunmayan madencilerin yakınlarının ise Soma Devlet Hastanesi önündeki bekleyişi devam ediyor. Olaydan 18 saat sonra 6 işçinin sağ olarak kurtarılmış olması, bekleyenlere bir nebze de olsa ümit veriyor.

FİRMADAN AÇIKLAMA
Öte yandan kazanın gerçekleştiği Soma Kömür İşletmeleri'nden bir açıklama daha geldi. Firmada kayıtdışı çalışan olmadığı belirtilen bir açıklamada, "Öngörülen yaş sınırının altına çalışanımız yoktur, tüm çalışanlarımız, sendikalıdır" denildi.

DİYANET'TEN HATİM
Diyanet İşleri Başkanlığı, maden ocağındaki faciada hayatını kaybedenler için Soma Ulu Cami'de hatim programı düzenledi.

SOMA'DA BASIN TOPLANTISI
Yaşanan facia nedeniyle yurtdışı programını iptal eden Başbakan Erdoğan da düzenlediği basın toplantısında yaşananlarla ilgili bilgi verdi. 

NELER YAŞANDI?
Eynez köyü Karanlıkdere mevkiindeki Soma Kömür İşletmeleri AŞ'ye ait linyit madeninde elektrik trafosu patladı. Patlama - 150 metre kotunda meydana geldi. Patlama sonrası çıkan yangın nedeniyle yoğun duman oluştu. Kazanın, vardiya değişikliği sırasında meydana gelmesi, can kayıplarının artmasına neden oldu.

Olayın ardından madenin bulunduğu bölgeye çok sayıda ambulans ve kurtarma ekipleri gönderildi. Kurtarma ekiplerince yapılan çalışmalarda maden girişine yakın olan işçiler kurtarıldı. Kazanın nasıl olduğuna dair inceleme ve araştırma başlatıldığını belirtildi.

SOMA'NIN EN BÜYÜK İŞLETMESİ
Soma’nın en büyük maden işletmesi olduğu belirtilen şirkette, 5 bin 500 kişinin çalıştığı öğrenildi.

Editör: Wan Haber