13 Mayıs 2014’te 301 işçinin yaşamını yitirdiği Soma’daki maden faciasıyla ilgili dava 13 Nisan Pazartesi Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. Mahkeme ve çevresinde güvenliğin sağlanması için Akhisar’da geniş güvenlik önlemleri alınıyor. Pazartesi mahkeme çevresinde görev yapan toplam polis sayısı 1000’e yakın olacak.


Akhisar Emniyet Müdürü Engin Pınar, tadilatla mahkeme salonuna dönüştürülen Bülent Ciğeroğlu Kültür Salonu’nda görülecek ilk duruşma için Manisa, İzmir, Balıkesir ve Çanakkale başta olmak üzere birçok il ve ilçeden personel takviyesi yapılacağını söyledi. Pınar, bir TOMA aracı ve ambulans ekiplerinin de duruşma süresince hazır tutulacağını belirtti.

Pınar, “Mahkeme salonunun çevresine 3 aşamalı barikat sistemi kuruldu. Salonun bulunduğu 1 kilometrelik alan içerisinde yapılacak eylem veya gösterilere karşı tedbir olarak çeşitli güvenlik önlemleri alacağız” dedi.

SANIKLAR DURUŞMAYA GİTMEYECEK
Soma faciasıyla ilgili sekizi tutuklu, 37’si tutuksuz 45 sanık hakkında hazırlanan iddianame, olaydan 10 ay sonra mahkemece kabul edildi. Sekiz şüpheli, “olası kastla öldürme” suçundan 301 kez 20 yıldan 25 yıla, “neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama” suçundan 162 kez 2 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talebiyle yargılanacak.

Yıldönümüne bir ay kala yapılacak ilk duruşmaya tutuklu sanıklar mahkeme kararı nedeniyle gelmeyecekler. Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi, Aliağa Şakran Cezaevi’nde bulunan tutuklu sanıkların can güvenliği gerekçesiyle salona getirilmemesine, SEGBİS (Ses ve görüntü bilişim sistemi) aracılığıyla savunmalarının alınmasına karar verdi. Tutuklu sanıklar mahkeme salonuna ekranla bağlanacak ve sorguları bu şekilde gerçekleştirilecek.

Karar, aylardır merakla duruşmayı bekleyen madenci ailelerinde tepki ve şaşkınlığa neden oldu. (Anadolu Ajansı, Al Jazeera)

Editör: Wan Haber