Manisa’nın Soma ilçesinde 301 madencinin öldüğü iş cinayetiyle ilgili davanın Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki 30. Duruşmada kurtulanların dinlenmesine devam edildi.

Tanık Abdülhakim Bilen, altı yıllık madenci olduğunu ve Soma'da elektrikçi olarak çalıştığını belirtti.

Bilen, son dönemlerde kömür üretimini arttırmak için iş güvenliğinin ikinci plana atıldığını ifade etti.

Müfettişlerin geleceğini önceden bildiklerini söyleyen Bilen, "Gidecekleri güzergahlar belliydi. Oralara yangına dayanıklı telefonlar takılırdı, değiştirilemeyen ev tipi telefonlar ise kamufle edilirdi. Ocakta kullanılan kablo ve telefonlar yangına dayanıklı değildi. Taşeronlar, ekip başçavuşları ve çavuşları ekibine baskı yapardı, fazla üretim için. Kazadan sonra psikolojik destek almak zorunda kaldım" ifadelerini kullandı. 

Duruşmada tutuklu sanık Akın Çelik, Bilen'e ocaktaki gaz sensörlerinin ve sensörcülerinin sayısının artırılıp artırılmadığını sordu. Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı, sorunun tanığın işiyle bağlantılı olmadığını söyledi. Çelik'in avukatı Yusuf Koçyiğit, Ballı'ya tepki göstererek salonu terk etti. 

Müşteki avukatlarının, Akın Çelik'in kendilerini sözlü taciz ettiğini öne sürmesi üzerine de Ballı, Çelik'i uyardı.

Ne olmuştu?

Soma'da 13 Mayıs 2014'de Eynez ocağında meydana gelen iş cinayetiyle ilgili 8'i tutuklu, 46 kişi yargılanıyor. 162 yaralı işçi mağdur müşteki olarak yer alıyor.

230 sayfalık iddianamede tutuklu sanıklar TCK 81. madde kapsamında "olası kasıtla insan öldürme ve yaralamak" ile suçlanıyor. Bu suç kapsamında tutuklu sekiz sanığın 301 kez 20 ile 25 yıl ve "neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama" suçundan 162 kez de 2 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları isteniyor.

Geri kalan tutuksuz sanıklar TCK 85/2'den yani "bilinçli taksirle insan öldürmek"ten suçlandı. 37 tutuksuz şüphelinin 2 ile 15 yıl arası hapisle cezalandırılması talep edildi. Ancak bu kişilerden 25'inin cezalarının, kusur durumundan dolayı üçte bir oranında artırılması talep edildi. (NV)

Editör: Wan Haber