Cumhuriyet Halk Partisi (chp) Soma İlçe Teşkilatı, suikast sonucu hayatını kaybeden araştırmacı gazeteci yazar Uğur Mumcu'yu ölümünün 20. yılında andı. Soma Belediye Düğün Salonu'nda düzenlenen programla andı. Anma programına CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören, CHP Manisa İl Başkanı Cahit Kaplan, Soma İlçe Başkanı Murat Bayramoğlu, Akhisar İlçe Başkanı Vehbi Bakırlıoğlu, Turgutlu İlçe Başkanı Vahit Doğrucu, Kırkağaç İlçe Başkanı Özcan Kaçar, İzmir'in Bergama İlçe Başkanı İdris Yavuz Yılmaz ile çok sayıda vatandaş katıldı.
Cumhuriyet gazetesi yazarları Orhan Bursalı, Ali Sirmen'in konuk konuşmacı olarak yer aldığı etkinlikte, Uğur Mumcu'nun gazeteciliği, temsil ettiği değerler ışığında, güncel siyasi konular ve gelişmeler değerlendirildi.
CHP İlçe Başkanı Murat Bayramoğlu yaptığı açılış konuşmasında 'Araştırmacı, cesur ve dürüst gazeteciyazar çizgisinde, Atatürkçü kimliği ile adını kalplerimize öylesine kazımış ki bugün bile adını duyanlar, hangi görüşten olursa olsun saygı duyma zorunluluğunu hissediyorlar. Çünkü Uğur Mumcu kimseye iftira atmamıştır. Çünkü elinde bilgi ve belge olmadan kimseyi suçlamamıştır. Çünkü arşivlerin tozlu raflarındaki belgelerle, o günkü olaylara ışık tutmasını bilmiştir. Çünkü ne derin devletten ne mafyadan ne din tüccarlarından aldığı tehditlere pabuç bırakmıştır.' dedi.
ALİ SİRMEN; "LAİKLİĞİ BENİMSEYEN BİRİSİYDİ"
Sonrasında saheneye çıkan Sirmen ve Bursalı, gazeteci yazar Uğur Mumcu'yu anlattı. Mumcu'nun hayatı boyunca istediği hayatı yaşadığını belirten Sirmen, "Uğur Mumcu hayatı değiştirebileceğine inanıyordu ve bu yolda yaşadı. Uğur Mumcu başına gelecekleri biliyordu." dedi. 12 Eylül davalarında en çok mücadele edenlerden birisinin de Mumcu'nun olduğunun altını çizen Sirmen, "O hayatı boyunca haksızlıkların karşısında durdu." dedi.
Uğur Mumcu'nun anti emperyalist birisi olduğuna da değinen Sirmen, Mumcu'nun Cumhuriyet kazanımlarının korunması için ilk şart olarak emperyalizm ile araya mesafe konulması gerektiğini düşündüğünü söyledi. Cumhuriyetin kuruluş aşamasında birçok sıkıntının yaşandığının altını çizen Sirmen, "Cumhuriyet tarihi sadece Dersim'den ibaret değildir. Sadece orada yaşanılan acılarlarla Cumhuriyet'i sorgulayamayız. Günümüzde Ilımlı İslam adında birşey çıkarttılar. Bunun adı Ilımlı değil, Uyumlu demektir aslında. Bu kişiler şimdi Cumhuriyeti, Laikliği, ulus devletini bitirmeye çalışıyorlar. Uğur Mumcu Laik birisiydi. Demokrasinin şartı olarak Laikliği benimseyen birisiydi."dedi.
BURSALI, "BUNLARINDA SONU GELECEK"
Gazeteci yazar Orhan Bursalı ise Uğur Mumcu'nun gazete yazılarının derlendiği bir kitaptan alıntılar yaparak, 20 yıl öncesi ile bugünün Türkiye'sini karşılaştırdı. Usta gazetecinin yıllar önce ortaya koyduğu ve kimilerinin inanmakta güçlük çektiği tespitlerinin gerçeğe dönüştüğünü anlatan Bursalı, türban konusunu örnek gösterdi. Türbanın artık kamunun her alanına girdiğini ifade eden Orhan Bursalı, mevcut iktidarı kastederek, "bunların en çok korktukları şey meydanların dolması. Onlar kalabalıktan ve halkın kendilerinden uzaklaşmasından korkuyor. O yüzden hepimiz birbirimizle iletişim halinde ve kalabalık olmalıyız. Çoğu insan umutsuz. Ama bunlar da gidecek. Özal, çiller nasıl gittiyse bunlar da gidecek. Bu durum geçici. Atatürk'ü ve ilkelerini bu millettin bağrından kolay kolay atamazlar" dedi. Programda Gazeteci Yazar Uğur Mumcu'nun köşesi yapılarak resminin önüne karanfiller bırakıldı.
(YS-ERG-Y)

26.01.2013 16:27:27 TSI

Editör: Wan Haber