Söke'de düzenlenen toplantıda tarım ve kırsal kalkınmada sağlanan destekler hakkında üreticilere bilgi verildi.
Söke Ziraat Odası Konferans Salonunda gerçekleşen toplantıda Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Aydın İl Koordinatörü Erhan Çiftçi, uzmanlar Erman Korkmaz ve Derya Doysal konuşmacı olarak yer aldı.
Toplantıya Söke İlçe Kaymakamı Mehmet Demirezer, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü temsilcileri, Söke'nin üretici temsilcisi kuruluşların yetkilileri, davetliler ve çok sayıda üretici katıldı.
Toplantıda bir konuşma yapan İlçe Kaymakamı Mehmet Demirezer; "Bugün buraya kendilerini tanıtmaya gelen kurum gerçekten bizim için çok önemli bir kurum. İşbirliği yapmak zorunda olduğumuzu düşündüğümüz bir kurum. TPDK ellerinde gerçekten üretici için çok iyi imkanlar bulunan ve bu imkanları bütün üreticilerle paylaşmak için projeler bekleyen bir kurum. Söke olarak iddialı bir tarım kentiyiz. İddialı bir tarım yapan bölge olarak mutlaka bu kurumumla buluşmamız gerektiğini düşünüyorum. TPDK Türkiye tarımının olduğu gibi Aydın ili ve ilçelerinin tarımsal kalkınmasını sağlayacak ve hızlandıracak bir kurum" dedi.
Toplantıda; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın ilgili kuruluşu olan TPDK'nın AB'nin katılım öncesi mali yardım aracı olan IPA'nın Kırsal kalkınma Bileşeni kapsamında uygulanacak yatırımlara ilişkin 23 Ocak 2013 tarihi itibariyle 9. Başvuru ilanına çıktığı belirtildi. TKDK ve IPARD programlarının kapsamlarını anlatan Aydın il Koordinatörü Erhan Çiftçi; IPARD Programı ile süt, kırmızı ve kanatlı et, süt ve süt ürünlerinin işlenmesi, et ve et ürünlerinin işlenmesi, meyve-sebzelerin işlenmesi ve pazarlanması, su ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesi gibi alanlarda faaliyet gösteren üretici ve işletmelere uygun yatırım miktarına P'den e'e kadar hibe desteği sağlanacağını söyledi. Faydalanıcılara uygun harcamalar karşılığında sağlanacak olan mali desteğin kaynağının, AB ve TC eş-finansmanından oluşturulan IPARD Programı fonu olduğu belirtildi. Kamu katkısı program çerçevesinde gerçekleşmiş yatırımlar için geri ödemesiz olarak kullandırılacağı belirtildi.
Desteklemelerden Kamu tüzel kişilikleri hariç olmak üzere gerçek ve tüzel kişiler başvuruda bulunabilecek. Başvuru sahibinde 65 yaş sınırı aranırken, eğitim ve mesleki yeterlilik ile tarımsal bir alanda 3 yıl çalıştığına dair SGK hizmet kaydı ile vergi ve SGK prim borcu bulunmaması gibi şartlar aranıyor.
(LT-MB-İK)

29.01.2013 16:28:35 TSI

Editör: Wan Haber