Söke Ticaret Borsası tarafından 'Türk tarımının 2023 hedefleri ve Söke özelinde pamuğun geleceği' konulu program düzenlendi. Programa konuşmacı olarak katılan AK Parti Aydın Milletvekili ve TBMM Tarım Komisyonu Üyesi Mehmet Erdem, "Hedefimiz gelişen tarımla büyüyen Türkiye'yi oluşturmak. Türkiye olarak dünyanın ilk 10 ülkesine girmek istiyorsak Türk tarımını kalkındırmak zorundayız" dedi.
Söke Ticaret Borsası Salonu'nda düzenlenen ve çiftçilerin yanı sıra sivil toplum örgütü temsilcilerinin de yoğun ilgi gösterdiği programa Aydın Vali Yardımcısı Muhsin Çatmadım, Söke Kaymakamı Mehmet Demirezer, İl Tarım, Gıda ve Hayvancılık Müdürü Salih Köksal, Söke Ticaret Borsası Meclis Başkanı Ahmet Tuğrul Başer, Ticaret Odası Başkanı Bertan Balçık,Tariş Pamuk ve Yağlı Tohumlar Birliği Başkanı Beliğ Azbazdar ve davetliler katıldı.
"PAMUK ÜRETİCİSİ MUTLU DEĞİL"
Programın açılışında konuşan Söke Ticaret Borsası Başkanı Bertan Balçık, stratejik ürün olan pamuğun sökenin temel geçim kaynakları arasında yer aldığını ancak pamuk üreticisinin pek mutlu olmadığını belirterek pamuğa kilogramda 60 kuruş prim beklediklerini söyledi. Konuşmasına, atılıcılara ve davete icabet ederek programa konuşmacı olarak katılan AK Parti Aydın Milletvekili ve TBMM tarım Komisyonu Üyesi Mehmet Erdem'e teşekkür ederek başlayan Söke Ticaret Borsası Başkanı Bertan Balçık, "Bir ülkenin kalkınmasında sektörlerin aynı anda gelişip ilerlemesi lazım. Bunlardan bir de tarım sektörüdür. Hükümetin 2023 hedefleri doğrultusunda tarım önemli bir yer tutuyor. Bu nedenle pamuğun da ele alınacağı böyle bir program düzenleyip Aydın Milletvekilimiz ve TBMM Tarım Komisyonu Üyesi Sayın Mehmet Erdem'i konulmacı olarak çağırdık. Geçen yıl pamuğu bekleyen tehlikeler ve alınması gereken tedbirleri başta TBMM olmak üzere ilgililere göndermiştik. Halen pamuk üreticisinin sıkıntıları var. Pamuk üreticisi mutsuz. Bu yıl pamuğa 60 kuruşun altında verilen prim yeterli gelmeyecektir" diye konuştu.
Konuşmasında Söke'ye yapılan yatırımların yanı sıra hükümet olarak tarıma verdikleri destekleri anlatıp soruları cevaplayan Milletvekili ve TBMM Tarım Komisyonu Üyesi Mehmet Erdem, 2023 hedefleri arasında Türk tarımını geliştirerek Türkiye'yi dünyanın ilk 10 ülkesi arasında yükseltmeyi hedeflediklerini söyledi. Aydın ve Söke'de görev yapan pek çok sivil toplum örgütünün temsilcileri ile sorunların çözümü konusunda birlikte çalıştıklarını ifade ederek "Söke'deki sivil toplum örgütü temsilcilerini takım arkadaşlarım gibi görüyorum. Geçtiğimiz hafta için Ankara'da birlikte birçok Bakanlığa ziyaret ederek önemli sonuçlar aldık" dedi.
Yerel konulardaki değerlendirmenin ardından tarafından 'Türk tarımının 2023 hedefleri ve Söke özelinde pamuğun geleceği' konulu konuşmasına geçen Erdem, "Türkiye'de tarımı geliştirmeden hedeflere ulaşmanın mümkün olmadığını biliyoruz. Kendi kendine yeten ülke hedefi artık geride kaldı. Artık hedefimizi kaliteli üretim ve dünyaya ürün satmak. Türkiye tarımında yeni kavramlar oluştu. Tüketici odaklı tarım, organik tarım, topraksız tarım, sürdürülebilir tarım, güven odaklı üretim gibi çeşitli kavramlar var. Hedefimiz nüfusunu yeterli, güvenli ve kaliteli gıda ile besleyen ve dünyada söz sahibi olan bir Türkiyedir. Bu hedefe doğru da ilerliyoruz. Tarım ile ilgili kanun yoktu, tarım sigortaları kanunundan tutun çeşitli konularda yeni kanunlar yaptık. Türkiye'nin cari açığına müsbet manada katkı sağlayan en önemli sektör tarımdır. Tarımsal ürünlerde ihracat 3.7 milyar dolardan 14.2 milyar dolara yükseldi. 2002 yılında çiftçilerimize yüzde 59 faizle kredi verilirken, bugün 0 ile yüzde 7,5 oranlarında faizle kredi veriliyor. 2002 yılında çiftçiye ve tarım sektörüne 523 milyon TL kredi verilirken, 2011 yılında bu rakam 22,3 milyar TL'dir. Yani 42 kat artmıştır. 2002 yılında 2001 krizinin de etkisi ile kredilerin geri dönüşü yüzde 38 iken, 2011 sonu itibariyle tarımsal kredilerde geri dönüş yüzde 98 olarak gerçekleşmiştir. Bizden önce mazot desteği veren hükümet yoktu. Ancak 2002'de 25 dolar olan petrolün varil fiyatı, 2012 100 doları üzerine çıktı. Her şeye rağmen biz bu destekleri yeterli bulmuyoruz. İmkanlar ölçüsünde desteklerimiz devam edecek" dedi.
"2002'DE 45,3 MİLYON TL OLAN DESTEK 2011 YILINDA 197 MİLYON TL'YE YÜKSELDİ"
Hükümet olarak tarıma ellerinden gelen desteği verdiklerini, bunun 2002 yılı öncesi rakamlarına bakıldığında daha iyi görülebileceğini ifade eden AK Parti Aydın Milletvekili ve TBMM Tarım Komisyonu Üyesi Mehmet Erdem, "2002 yılında Aydın ilinde tarım sektörüne verilen destek 45,3 milyon lira iken, bu rakam 2012 yılında 197 milyon liraya yükseldi. Söke özelinde pamuğa gelince, tekstilden baruta, film malzemesi yapımından sağlığa kadar pek çok sektörü ilgilendiren bir ürünümüzdür pamuk. Türkiye pamuk üretiminde dünyada 8. Sırada yer alıyor. Pamukta yaşanan bazı sıkıntılar nedeniyle üretim alanlarında düşüş var. Ancak pamuk ithalatı bugün ortaya çıkan bir mesele değil. Üreticimizin sorunlarını çözmek için elimizden geleni yapmaya gayret göstereceğiz" dedi.
Katılımcıların sorularını da cevaplayan Milletvekili Erdem'e konuşmasının sonunda Söke Ticaret Borsası tarafından teşekkür plaketi verildi.
(İK)

03.12.2012 10:26:19 TSI

Editör: Wan Haber